Skip to main content

kisah aku dan Hospital Putrajaya

salam pagi semua..eh dah tengahari..hiks=p
macam yg aku citer pd ari sabtu ari tu kan, pagi2 hari isnin (hari ni la) aku kena dirujuk ke Hospital Putrajaya...
pagi2 lagi aku dah tercongok depan kaunter pendaftaran tu...
enady tk dpt nk temankan aku sebab aku yg tak kasik..hehe...
bukan ape, nurse klink desa tu cakap aku kena dtg hospital just utk book tarikh je...
mls lak aku nk nyusahkan dia...

dah daftar semua2, aku kena pegi ke kaunter A..kaunter O&G...
O&G ni setau aku, klink pakar utk ibu2 mengandung...dlm istilah lain..gynea...
kat kaunter ni aku kasikla surat doktor n buku pink aku tu...
isi borang utk bersalin kat Putrajaya n nurse tu ckp, kalau penuh, maybe aku kena transfer ke Serdang atau Kajang...aku iyekan ajelah,
dlm hati, jgnla penuh time aku nk deliver tu..hikhik...
dan lagi...kat kaunter tu, nurse tu cakap lagi, aku takde ape2..masih lagi on diet control...
BSP aku yg 7.1 tu masih lagi normal..tak tinggi sangat...
huhu..lege..aku ingatkan ade ape2 problm ngan pregnancy aku ni..tk perlu jumpa gynea..

then, aku ke kaunter E...klink perubatan...
kat sini yg buat aku tunggu lama...
lpas daftar kat kaunter tu, aku kewna tgu sehingga nama ku dipanggil..
aku register kul 8.30 pagi, sampaila nk dekat kul 10 pagi..nama aku tak dipanggil2 lagi...
last2 aku terus tanya kat kaunter tu,

aku : ermm..nurse, saya tak tau kenape saya kena rujuk kat kaunter ni..sebab yg saya tgk semuanya org2 tua yg nk amik darah n check BP...saya dh tgu lama ni..tapi nama tak kena pnggil2 pun...

nurse : owhhh..ni Dieticent...puan kena jumpa ngan doktor pakat zat pemakanan...ari ni ke appointment?

aku : ooo ok...errr, saya ari ni baru dtg...nurse tu kate utk book tarikh...

nurse : ok, puan duduk dulu, saya call jap...

aku pun dudukla..dlm tk sampai 5 minit, nama aku kena panggil utk set appointment...

nurse : puan, dalam hari isnin sampai khamis, hari ape yg puan free?
aku : ermm..bila2 pun boleh...
nurse : ok, kalau macam tu, 18hb jan hari isnin minggu depan nanti puan dtg sini balik..appointment kul 9 pagi...register mcm biasa kat depan k..
aku : ok...dah takde ape2 lagi ke nurse?
nurse : dah..takde ape2 lagi..

aku rase cam hell je tau..kalau la aku tak ke depan utk tanyakan bila nama aku nk kena panggil, aku rase mau aku terbakar hangin satu badan kat situ tau...ape la, bagitaula awal2 kan senang...
aku tgu 2 jam semata2 nk book tarikh yang tak sampai 5 minit pun prosesnye..
uwaaaa...geramnye...

takpe, aku masih dalam tahap kesabaran...seb baik kat kaunter tu tulis..

'KESABARAN ANDA AMATLAH DIHARGAI'

sejuk sket ati...lpas tu terus aku g cafe carik makan...
perut dah lapo gile..
aku tapau je n makan kat opis...

♥ honey ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…