Skip to main content

apabila nurse dtg rumah

hari ni hari sabtu kan...en ady macam biasala..selain dari Sabtu minggu pertama, dia akan bekerja stat kul 7 sampaila kul 3 ptg...org keje shift..mcm tu la..

yg aku pulak, mcm biasa kalau hari Sabtu..mmg cuti kan bagi org Gomen...time cuti nila nk buat segala2 kerja rumah...basuh baju, sidau baju, sapu sampah, mop lantai...masak...lebih kurangla kan...

dlm kul 11 pagi tadi, aku tgh sidai baju utk trip yang ketiga..(haha, org seminggu sekali basuh baju, mcm gitula...)
aku nmpak nurse Klinik Desa yg selalu aku pegi check up tu lalu depan rumah...
aku buat tak tau ajelah, dlm ati maybe pegi melawat umah org kot...
5 minit lpas tu aku nmpak nurse tu patah balik n terus parking kat area selang 2-3 buah umah dri umah aku...
haha...nk dtg umah aku rupanya...
abess..dngan aku tak mandinye lagi mase tu...dgn serabainye...
aku mintakla nk mandi jap...nurse kate tak payah..kejap je..ok..

Nurse ni name Kasmina or Kasmira..aku lupe lak...
Datang utk buat check up biasa...
dia amik blood pressure aku...( 120/70)
ngan check gerakan jantung baby...( baby aktif..kate nurse tu)
sembang2 lagi...dah 30 minggu awak ni...tk lm dah..

dan lagi satu, datang sebab nk sampaikan surat doktor...
dlm ati, aku dah berdebar2..ape pulak masalah kali ni...
ade dua kes..
1) aku dikehendaki menghadiri ceramah kesihatan tentang pemakanan dari Doktor pakar zat makanan..(ok, itu takpela..aku tk kisah je)

2) aku kena jumpa ngan doktor pakar sakit puan..hoho...klako plak bila dgr...aku tanya nurse tu, knpe sampai kene jumpa doktor pakar sakit puan ni...owh..itu adalah sebab BSP aku tinggi mase second check utk post lunch tu...klau korang ingat lagi..kat entry ni haa yg aku citer pasal BSP aku tinggi tu..

dua-dua kes ni aku kene rujuk ke Hospital Putrajaya...
sila datang ye ana hari isnin ni utk buat appointment...
huhu...dtg utk buat tarikh je, belm lagi nak jumpa doktor..adeiii...
harap2 keje tak banyakla minggu depan...
hari selasa tu pulak ade check up lagi kat klink desa tu..
aduhaiii...Ya Allah..tabahkan la hatiku utk menempuh semua2 ni...

♥ honey ♥
4 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…