Skip to main content

raya ketiga - tiba masa utk rumah mertua pulak

sangat sedih masa ni...
aku tau ayah pun bersedih..
tu sebab dia berdiri di sebalik grill tu..
aku nampak mata ayah merah...
ayah ni mmg sensitip sket...
pantang ade yg tersentuh hati..mesti bergenang dah air mata..
tapi ayah pandai cover kesedihan dia..
ade satu mase tu, ayah suh kak yang amik kan spek mata kat dalam keta...
aku tanya nape yah, ayah cakap mata masuk habuk...pedih mata...
tapi aku tau ayah, sedang menangis...
kes nya mase kakak ayah (mak alang) minta maaf ngan ayah pasal sengketa lama...
tu hal org tua, malas aku nk campur..
yg pasti, aku ikut pangai ayah yg ni...
cepat nangis..hikhikhik...

ok melalut dah ni..
raya ketiga tu, pagi2 lagi aku dah bersiap utk pulang beraya pula ke rumah mertua..
kejam ke ek aku ni..
raya ke tiga baru nak balik umah mertua?
hurmm...
anep ikut aku balik sekali sebab dia ade banyak assignment nk kna buat...
mmg pun, aku tgk time raya tu,
tak habis2 ngadap laptop buat keje...
sampai ajak g beraya pun tak nak...
balik tu singgah jap kat UIA nun coz anep nk amik assignment dia..
n pastu drop dia kat Putra LRT Gombak..
dia naik train saje utk ke umah sewanya kat Tasik Permaisuri Cheras...
sebabnya, aku dah awal2 cakap aku malas nak redah KL...

hahaha..gambar ni ika tgh moody...
tu yg dia terduduk...
dia moody sebab ayah tumpahkan dia punye choc rice yang dia kutip dari kuih raya yg dia makan..
sekali tu, ayah tersenggol tangan dia..
n tumpah..terus ika nangis..

aku dah nak balik pun dia tgh moody jugak..
tu yg muncung sedepa tu...
langsung tak salam2 n sayang pun...
tgh merajuk kan..
lagipun dia marah kat aku tu..
aku tau..
sebab aku balik awal..
tak puas bermanja katanya...
2-3 hari lpas tu, call aku...
cakap dia rindu kat aku...
alahaiii...
terbayang2 muka ika sekarang ni...
hari ni bufday dia...
ibu citer , pagi2 lagi dah pegang hp nak mesej aku..
sekali hp ibu takde kredit...
sian dia...nak msj anep pun, takleh takde kredit...
mintak ibu belikan kek nak bawak sekolah..
ibu aku keje manela ade masa...
ibu cakap nanti nak bawak ika makan KFC...
hehe..ika ika..manja sungguh kamu...
along abag ijai abg anep n kak yang takdela nak merasa macam tu dulu...
takpelah lagipun dia je yg ade kat umah teman ayah n ibu..
tu la manja...yg lain semuanya merantau...
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…