Skip to main content

rajinnye papa


suami sapekah itu...???..huhu...
sejak dia tau aku pregnen...
satu keje umah pun dia tak kasik aku buat...
ini tak boleh..itu tak boleh...
aku lak yg rimas...heee...

sambungan dr kisah semalam dan semalam :

semalam mase lpas g klinik...
aku nk buang air...
tetiba ade tompokan coklat kat tut tut...~ korang paham kan..
aku dah mula cuak...
risau + panik ..semua ade la...
terus aku masuk jumpa doktor balik..
doktor tgk tompokan tu dan bagitau...
ade 2 kemungkinan...
satu.. bila tompokan darah tu ade lagi n banyak...
tu maknanya janin tak sihat dan redhalah dia pergi...
dua...bila tompokan tu takde lagi after n after...
tu maknanya normal la tu...biasa...

serius..aku sedih n takut...
doktor nasihatkan aku supaya bertenang dan bawak banyak2 bersabar...
tu yang balik dr klinik...lpas g beli makanan utk mkn tengahari..
aku terus balik umah...
enady pun balik utk temankan mininye ini...

tu yg tak bagi buat keje itu ini tu...
dia takut...
dia pegang tangan aku n termenung..
bila aku tanya...
enady cakap...papa takut n risau la...
mama jga diri tau...
ape2 perkembangan bagitau papa..tak kira tgh malam ke bila ke...

*************************************

rajinnye papa...
dulu susah tul nk ke dapur...
basuh pingganla...
tapi kalau keje kat hall macam menyapu, kemas2, lap habuk...
tu mmg dia yg selalu buat...
tak lupe...cuci toilet...
hahaha...
siap dia pesan kat aku...
mmbr2 papa kater, kalau isteri pregnen, toilet kna sentiasa bersih...
nanti dijangkiti kuman..

"huhu..papa, mama pregnen ke tak pregnen ke..
toilet tetap kna bersih sentiasa tau..."

aku tanya...
aku :pa, nanti lpas bersalin, ade can tak ma dok relax2 macam ni lagi...
enady : eh boleh...tapi ma kna jaga anak papa je...keje lain ma jgn risau...pa akan buat..~ sambil peluk aku...
aku : ye ke? leh caya ke..?
enady : of kos la mama....
8 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…