Skip to main content

kucing kesayangan familyku dah mati

salam pagi semua...
sori tak apdet..
baru balik dari kampung so, penat sket...
ni pun aku apdet sebab aku teringin nak share ngan korang semua
berita sedih...
sampai meleleh air mata aku pagi ni..
~ika dan kucing kesayangannye, kuning..mase ni kuning kecik lagi..~

dalam kul 8.05 minit tadi..
aku dpt msg dr ibu...

"kuning kena langgar dah mati pagi tadi"

ya Allah...air mataku bergenang...
sungguh..tak tipu...
mase tu aku kat cafe tgh Q utk bayar...

aku balas msg ibu...tanya bila, macam mane...

"kul 6.30 ibu nak kerja... depan mata ika... ika meraung.. kat sekolah pun nangis lagi..."

bila aku dpt msg tu terus aku call ibu...
ibu citerla...
mase nak g kerja nk start moto...
selalunye kuning just lari2 kat halaman rumah je..
tapi knape ntah ari ni dia boleh nk lintas jalan raya tu...
**umah aku kat tepi jalan raya besar ye..
sekali dia nk lintas ke umah aku balik..mase tu la kna langgar..
ika yg baru nak naik atas motor...
menjerit2 meraung...kuning kuning kuning...
mase ibu citer tu aku dah meleleh dah..
sedih tau...kucing yg kita bela dr kecik...jinak pulak tu..
suka main..agresif...
sebut cicak je lari2 carik kat dinding...
ketuk pinggan makan dia, terus datang dapur..
banyak ragam si kuning ni yg hiburkan hati kami sekeluarga...
nyesal pulak aku marah dia mase dia makan daging dlm periuk yg aku nak panaskan semalam...

ika sampai sekolah nangis lagi..
sampai cikgu tanya...kenape...
yelah bayangkan lah..
tiap2 malam mesti kuning n comot tdo ngan ika..
walaupun tak bawak tdo pun..
nanti bila pagi2 tgk dah ade kat kaki dia..
ika mmg sangat sayangkan kuning ngan comot...
kawan dia hari2...
kalau kitorang ~aku,ijai,enady,kakyang,anip pun boleh sebak bila ibu bgtau kuning dah mati...
inikan pulak ika yang jumpa n main ngan kuning hari2 kan..
pagi nak g sekolah kuning pun hantarkan ika sampai luar rumah..
balik sekolah tgu kat depan pintu ika balik sekolah...
sian ika...mcm manelah dia sekarang ni...
mesti tak boleh nak fokus kat sekolah...
mesti ika sedih..
balik sekolah kang aku nak call dia la...

sungguh...sekarang aku pun still sdih lagi...
aku baru msg ijai..
dia pun dah bergenang air mata..
en.ady yg kurang suka ngan kucing pun boleh sebak...
~kuning yg setia menemani ibu...~

ijai msg aku lagi...

"td ijai mulala pk, mane ade kucing lain mcm kuning tu.. nk carik kucing lain pun xkn dpt same ngan kuning.. ijai suke kuning 2 sebab die lasak dan bersih.. pandai jg bdn.. hanya gambar jela yang dpt meredakan sedih ini.."

uwaaaa..lagila aku sedih.....
sekarang tinggal comot je...
sian kat comot takde kawan...
selalu dorang main berdua lari2 dari depan sampai ke dapur..
kali ni takde lagi...
takde lagi kuning nak kacau ibu potong kain..
takde lagi kuning panjat2 siling
takde lagi kuning asah kuku kat sofa ibu
takde lagi kuning bawak masuk biawak dlm rumah
takde lagi kuning tangkap cicak
takde lagi kuning main kotak
takde lagi kuning makan hamster ayah
takde lagi kuning datang masuk bilik ika tdo kat sebelah ika
takde lagi kuning mengiaw ngiaw nk makan
takde lagi kuning temankan sidai kain kat belakang
takde lagi kuning temankan g umah setor kat belakang
takde lagi kuning panjat pkok kelapa...
takde lagi kuning jaga rumah
takde lagi kuning main2 ngan ika
takde lagi kuning main2 ngan comot...
uwaaaaa.a......

kuning dlm kenangan...
8 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…