kucing kesayangan familyku dah mati

salam pagi semua...
sori tak apdet..
baru balik dari kampung so, penat sket...
ni pun aku apdet sebab aku teringin nak share ngan korang semua
berita sedih...
sampai meleleh air mata aku pagi ni..
~ika dan kucing kesayangannye, kuning..mase ni kuning kecik lagi..~

dalam kul 8.05 minit tadi..
aku dpt msg dr ibu...

"kuning kena langgar dah mati pagi tadi"

ya Allah...air mataku bergenang...
sungguh..tak tipu...
mase tu aku kat cafe tgh Q utk bayar...

aku balas msg ibu...tanya bila, macam mane...

"kul 6.30 ibu nak kerja... depan mata ika... ika meraung.. kat sekolah pun nangis lagi..."

bila aku dpt msg tu terus aku call ibu...
ibu citerla...
mase nak g kerja nk start moto...
selalunye kuning just lari2 kat halaman rumah je..
tapi knape ntah ari ni dia boleh nk lintas jalan raya tu...
**umah aku kat tepi jalan raya besar ye..
sekali dia nk lintas ke umah aku balik..mase tu la kna langgar..
ika yg baru nak naik atas motor...
menjerit2 meraung...kuning kuning kuning...
mase ibu citer tu aku dah meleleh dah..
sedih tau...kucing yg kita bela dr kecik...jinak pulak tu..
suka main..agresif...
sebut cicak je lari2 carik kat dinding...
ketuk pinggan makan dia, terus datang dapur..
banyak ragam si kuning ni yg hiburkan hati kami sekeluarga...
nyesal pulak aku marah dia mase dia makan daging dlm periuk yg aku nak panaskan semalam...

ika sampai sekolah nangis lagi..
sampai cikgu tanya...kenape...
yelah bayangkan lah..
tiap2 malam mesti kuning n comot tdo ngan ika..
walaupun tak bawak tdo pun..
nanti bila pagi2 tgk dah ade kat kaki dia..
ika mmg sangat sayangkan kuning ngan comot...
kawan dia hari2...
kalau kitorang ~aku,ijai,enady,kakyang,anip pun boleh sebak bila ibu bgtau kuning dah mati...
inikan pulak ika yang jumpa n main ngan kuning hari2 kan..
pagi nak g sekolah kuning pun hantarkan ika sampai luar rumah..
balik sekolah tgu kat depan pintu ika balik sekolah...
sian ika...mcm manelah dia sekarang ni...
mesti tak boleh nak fokus kat sekolah...
mesti ika sedih..
balik sekolah kang aku nak call dia la...

sungguh...sekarang aku pun still sdih lagi...
aku baru msg ijai..
dia pun dah bergenang air mata..
en.ady yg kurang suka ngan kucing pun boleh sebak...
~kuning yg setia menemani ibu...~

ijai msg aku lagi...

"td ijai mulala pk, mane ade kucing lain mcm kuning tu.. nk carik kucing lain pun xkn dpt same ngan kuning.. ijai suke kuning 2 sebab die lasak dan bersih.. pandai jg bdn.. hanya gambar jela yang dpt meredakan sedih ini.."

uwaaaa..lagila aku sedih.....
sekarang tinggal comot je...
sian kat comot takde kawan...
selalu dorang main berdua lari2 dari depan sampai ke dapur..
kali ni takde lagi...
takde lagi kuning nak kacau ibu potong kain..
takde lagi kuning panjat2 siling
takde lagi kuning asah kuku kat sofa ibu
takde lagi kuning bawak masuk biawak dlm rumah
takde lagi kuning tangkap cicak
takde lagi kuning main kotak
takde lagi kuning makan hamster ayah
takde lagi kuning datang masuk bilik ika tdo kat sebelah ika
takde lagi kuning mengiaw ngiaw nk makan
takde lagi kuning temankan sidai kain kat belakang
takde lagi kuning temankan g umah setor kat belakang
takde lagi kuning panjat pkok kelapa...
takde lagi kuning jaga rumah
takde lagi kuning main2 ngan ika
takde lagi kuning main2 ngan comot...
uwaaaaa.a......

kuning dlm kenangan...
Post a Comment

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...