Skip to main content

Aidilfitri 2016

Alhamdulillah, merasa juga suasana Aidilfitri buat sekian kalinya... Seronok bila tiba hari raya ni adalah sebab dapat jumpa ibu ayah mak abah, adik beradik, ipar duai, sedara mara... pastu seronok tengok gelagat anak-anak bising pagi2 nak pakai baju baru.. pastu sebab makanan semua sedap2.. hihi...

Tahun ni ikut giliran adalah rumah ibu n ayah. Beraya kat Kampung Gajah.


Pagi-pagi dah siapkan cekmek molek ni dulu... seronok dia pagi-pagi rasa fresh je...


Pastu siapkan 2 beradik ni pulak, kakak n abang. Icha, mama dia siapkan...


Favourite dani n zara la rendang n nasi himpit ni... kita makannn dulu...



Dah makan, kena la tolong mama kat dapur yer.. hihi...

Orang lelaki dah habis sembahyang raya, jadi tradisi sebelum2 ni, amik gambar sebagai kenang kenangan.. jom layan gambar yer.. no caption nak tulis.. hehehe


Anak sulung kennn.. :)






Zara angin tak berapa baik la pagi raya tu... eiii geram aku tau.. dah pakai cantik2 leh pulak moody.. tak ingat pasal apa...





















Gambar family untuk tahun ni.. :)


Zara ni asyiklaaaa merajuk... dalam hati ni membara-bara geramnya... tapi memandangkan malas nak spoilkan mood raya, aku hadam jeeee... hadammm kan dengan hati yang sangat lapang... hahaha, ku tahan-tahan je nak cubit sikit dia tu tau. Geram! hahaha...


Jom pegi beraya, pegi rumah Mak Uda, umah MakWe Seberang je, nak g umah Wancik, Wancik xde kat umah lak petang raya pertama tu. So, balikla ke rumah... Tapi aku ni tak reti dok raya pertama.. so, nak g umah bff masa zaman sekolah dulu, Hawa...


Aku serabai sangat masa ni, tapi beraya jugakla sebab jumpa pun setahun sekali. Untung nasib, kalau tak, bertahun2 baru jumpa... hihi..



Iman dah tukar baju, dia dah rimas pakai baju gaun. Masa ni sedara datang umah... 


Sampai tertido2 Mak Uda n pami... Jemput makan yer... :)

Oh lupa, lauk raya tahun ni mcm biasa la, rendang ayam, daging, nasi himpit, lemang, lontong...Lupa nak amik gambo makanan raya..sobs!


Ichaaaa, napela berkemban tu.. hahaha...


Raya Kedua

Pagi-pagi Ibu ajak beraya, sambung yang semalam. Jom g umah Andakkk kat Bota nun... 





Family Potrait yang kedua. Ok mood Zara dah ok ari ni. Bergambar pun happy je. Nak tau sebab apa, sebab dia dapat pakai baju dress tu. Dress tu kesukaan dia tu...


Balik dari umah andak, kemas-kemas nak balik Pahang pulak... :)


Lalu jalan Batang Kali - Genting. Singgah jap kat Mini Cameron. Tahun lepas dah pegi sekali..

Raya Ketiga


Dah sampai Pahang.. yeayyy... sedap je Iman tido haaa...


Raya ketiga, abah ajak g kenduri kawen kat Jempol Negeri Sembilan... First time sampai Jempol, haruslah excited kat. Lauk kenduri lak sedap2.. fuhhh...



Balik kenduri singgah plak umah abang mak yang aku tak pernah jumpa langsung sejak kahwen. Cik Mukri. kat Felda Lui, Negeri Sembilan. Beraya aka melepaskan lelah jap pastu balik...


Singgah plak kat Temerloh. abah ajak makan, tapi perut kenyang lagi.. so minum air je... Tak pernah mis lagi amik gambar kat sini... trade mark Temerloh. masa Temerloh lepas dilanda banjir pun kitorang bergambar kat sini gak... http://honeysour00.blogspot.my/2015/03/aktiviti-bila-balik-kampung.html

Zara bad mood.. kahkahkah, rasa nak campak dalam sungai tu. ok tipu. =p


Raya Keempat.

Pegi beraya ke rumah Nor, exopismate masa kat MOF dulu.. thanks Nor,,,


Lepas g umah Nor kat Bandar Pusat, g umah Dayu kat Maran.


Thanks Dayu, siap makan tengahari kat umah Dayu, tempoyak Ikan Patin tu... perghhh...sedappp...

Sekian citer di Aidilfitri 2016. InshaAllah jumpa nanti di Aidilfitri 2017.




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur Izzara Dania ♥ Nur Iman Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…