Wednesday, February 3, 2016

Kronologi Melahirkan Kali Ketiga

Assalamualaikum ...

Bismilillahirrahmannirrahim...

Alhamdulillah bersiaran kembali selepas berjuang melahirkan anak ketiga aku dan suami... Welcome to the world sayang...

Tak sangka tahun 2016 akan melalui lagi fasa kelahiran ini.. Kalau ditanya, nak tambah lagi tak? hahaha, rehatlah dulu kot... Besarkan dulu 3 orang ni... Eh, cam sama je jawapan masa lahirkan Zara 4 tahun dulu... =p

Kronologi kelahiran baby Iman ni sekejap je aku rasa... Oh ya, sempena hari ketujuh hari ini, let me introduce...  Selamat lahir ke dunia sayang, Nur Iman Dania binti Ahmad Zaidi... Ayahandanya yang bagi nama. bonda nya folow sahaja.. :)

Nak start dari mana ni ya..

Ok,


25hb Januari 2016.

Cuti sempena Hari Thaipusam hari Ahad tu kan... Subuh bangun mcm biasa, tengok2 ada blood spot dalam 2 x syiling 50sen lama... Wah, tak lama dah ni... Relax dulu, mandi solat cam biasa, pastu baru whatsapp ibu, cakap dah keluar tanda darah. Kalau ikutkan sejarah yang lama-lama, kuar tanda subuh, esoknya aku dah bersalin dah.. So, aku expected kali ni jugak sama... Ibu pun dah reply, dah beli tiket bas datang Putrajaya ngan adik aku Kakyang.. Excited Ibu nak dapat cucu baru.. hehe...

Ibu pun sampai ngan Kakyang n Anep dalam kul 5 petang. Sebelum tu sempatla siapkan apa2 yang patut, sempat lagi pegi kedai Eco RM2 kat Balakong nun nak carik whiteboard untuk Dani, dia dah pandai baca n mengeja.. so reward lah sikit kan untuk dia... Sempat jugak makan puding sedut Hany... nyummmm, patutnya dia delivery kat aku on Tuesday, tapi risau tak sempat so, Hany kata amik dulu tester ni.. Dapatla 4 bekas... sedappp wey.. nak order g order kat sini...  



Satu hari berlalu, sakit tak datang-datang jugak... hehe.. perut mengeras2 je lah gitu...


26hb Januari 2016.

Tunggu dan terus tunggu penuh debar, tak jugak datang sakitnya... hehe.. boleh relax2 lagi... Cadangnya nak keje ari ni tapi enady cakap, takyah la... kang terbersalin kat opis kang, susah plak kang... so, aku siap2kan Dani je la, Dani g sekolah n Enady pun aku suh dia g keje je la. Apa2 hal kang Kakyang ada leh bawak aku g hospital.

Oh ya, ada check up pagi tu. Aku ingat doc nak scan ke apa but semua cam biasa... Result check up semua normal... So, nurse kata, tunggu je lah waktu dan ketikanya.. hihi... Then balik...

Petang. Tak sakit-sakit gak... Aduh jomlah Ibu, along bawak jalan... Kakyang dah kuar. Aku Ibu n Zara bertiga je g jalan-jalan carik makan g Alamanda... Makan Sizzling mee kat Food court, pastu shopping barang sikit kat Aeon Big. Beli Roti Boy... Nak dekat Maghrib gak kitorang balik...

Malam, Anep datang. Dia nak belanja makan... Dah kul 10 apelah yang bukak lagi kan... G survey2 kat Ayer@8, haaa ade je yang bukak lagi.. Papparich! Makan la kami tak ingat dunia, order macam-macam... Hahahaha.. TQ adik!

Balik rumah tido...zzzzzzz!


27hb Januari 2016.

Aku lupa nak tulis kat atas tadi... malam sebelum keluar g makan ngan Anep tu, aku dok berendam lama dalam toilet... hehehe, bukanlah masuk bath tub ke ape, umah aku mana ada bath tub... just bersiram je la... sambil2 pujuk baby, keluarla esok ye sayang, sian nenek tunggu lama awak tak keluar2... Pernah dengar ada orang cakap, try cakap2 ngan baby, tanya2 bila nak keluar... aku buat cam tu la... pujuk2 dia suh kuar 27hb gak... taktau la menjadik ke tidak kan... try sajelah...:)

Subuh bangun mcm biasa, siap2 nk g keje cdgnya... hihi... asyikla bersiap2 nk g keje tp tak pegi2... rindu benonya kt opis tu.. hahaha, taklah, ada lagi keje sikit2 yg tak sempat nk siapkan...

Kul 7.10 pagi, tiba2 rasa sakit perut... Macam nak membuang, tapi tak rasa pun.. dokla aku ke hulu ke hilir menahan sakit perut mcm senggugut tu... Pastu rasa nak membuang, dah setel membuang.. still lagi sakit perut... bukan kat perut tau, kat ari2 tu... alamak, dah masa ke ni... Enady dah siap pakai baju nak g keje, Dani pun sama dah siap nak g sekolah. Aku ckp, tayahlah g keje pa, ma dah sakit perut lain macam ni...Enady tengokla aku sampai kuar2 airmata menahan sakit... hehe...

Terus on apps contraction time tu...

Aku kira bila sakit memulas2 je aku klik start. dah rasa tak sakit, stop... sampaila dalam kul 8 pagi... aku tengok apehal plak seminit2 plak ni... Ibu dah suh mandi, mandi pun laju2 sebab sakit menahan contraction tu...

Siap2 nak g hospital. Memang saja nak lepaskan 8.30 pagi sebab jalan dah tak busy dengan orang nak g keje kan... Ibu suh singgah la kedai mana2, makan dulu. Memang tidaklah nak singgah makan... tengah tengah sakit tu kan... aku sempat makan kurma ajwa je 2 bijik ngan minum air masak segelas. Lepas tu zasss terus g hospital. Sempat jugak singgah kedai bawah umah beli roti RM0.80. =p Standby siap2 kot2 nanti lapar sangat...

Dah sampai Hospital Putrajaya dalam kul 8.45 pagi. Ramai jugak orang menunggu kat Dewan Bersalin tu. Aku masuk register sambil tahan sakit 5 minit 5 minit dah rasanya... Then baring dalam kat dalam dewan bersalin untuk check bukaan n ctg.

Doktor perempuan yang check n buat VE. Dah bukak 4 cm, alhamdulillah... patutla sakit.. huhu... Check CTG doktor kata, kuat contraction awak ni... Selesai buat CTG 20 minit. And aku akan ditransfer ke Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR), Presint 8 sebab xde masalah apa2. CTG cantik, blood pressure pun ok. Teringat masa lahirkan Zara pun kat sana gak... :)

Kul 10 pagi naik ambulan. aku n ade beberapa orang lagi yang dah bersalin subuh 27hb tu... aku sorang je antenatal patient. Enady dah siap2 bawak kete g PBBR, Presint 8 nun. Malu nak selfie dalam ambulan walaupun ada hati nak buat mcm tu.. hahaha.. kenangan betul... sempat wasap geng UB lagi.. aku dalam ambulan ni.. hahaha...

Dekat je PBBR tu. Tak sampai 5 minit sampai dah. Terus hantar aku dulu kat labour room. Nurse check still 4 cm lagi n dia kata kepala baby tinggi lagi. Dia suh aku jalan2 dulu kat taman depan labour room tu. Saing aku ada lagi sorang, bukaan 4cm jugak. Aku tengok dia walaupun 4cm, relax je lagi jalan2.. huhu, aku muka berkerut2 dah... Jalan pun kejap jalan kejap benti... sampai kat Gazebo taman tu, duduk jap, sempat selfie n hantar kat geng UB muka menahan sakit... hahaha... nak jugak selfie tu kan...




Then, lepas je selfie tu, adodododoiiiii, sakit menggila datang... Aku gigil2 kaki nak menyampai ke pintu labour room tu... Adela 3 4 kali benti sambil tangan memang aku cengkam habis2 tangan enady... hahaha, nasib la... memang sakit gila! Dalam hati berharap, mintak-mintakla bukaan bukan 4cm lagi...

Masuk labour room terus cakap ngan nurse,. saya dah terasa nak teran nurse... "Ok puan jom-jom kita baring n saya check laluan..." Nurse2 n ada sorang doctor yang on call, buat preparation la untuk labour aku... Alhamdulillah bukaan dah 9cm!

Hehehe, tang ni macam mana aku nak citer ek... kelakar pun ada...

Contraction datang je aku cuba teran... Teran sehabis mungkin. sedaya upaya. Tapi bila kepala baby dah kat pintu rahim, doctor siap cakap, "ok puan, saya dah nampak dah rambut baby..." Boleh tak contraction aku gone! Hahaha, so aku relaxxx dulu amik nafas... Yang bestnya, nurse2 n doctor tu sangat supportive..

"ok puan, takpe, take time... Puan tarik nafas panjang2... rasa nak teran puan teran ok..." Aku masa contraction tak datang tu, aku baca la Laiilahailla anta subahanaka inni kuntum minazalimin... Banyak2 kali... Enady usap-usap kepala aku menenangkan... Ada sorang nurse tu, dok tepuk2 sikit perut aku bagi contraction tu datang..

Aku tak ingat la berapa minit ke saat kemudian...

"Ok doctor, dia datang dah dia datang dah..." aku cakap. Hahaha, dia tu maksudnya contraction la...

Aku cuba teran kiraan 10 dalam satu nafas. Tak lepas... Teran lagi satu nafas dalam kiraan 10....Terus berdesup keluar baby..

Akhirnyaaa, alhamdulillah, lahirla seorang puteri comel seberat 3.3kg pada jam 10.47pagi... Allahuakbar! Lega rasa bila dah keluar tu...Enady kata, relax je mama bersalin... Relaxxxx????? Bagai nak mati aku menerannya... hahaha...

Part ni pun seronok... Aku kan taktau gender baby boy ke girl... Terus aku tanya nurse, baby boy ke girl, Nurse? Nurse cakap, eh puan memang tak tau ek baby apa.. aku cakap tak... Sepanjang ngandung n scan, baby menyorok.

"Ok, suprise puan... nanti dulu.. suami jangan bagitau lagi, nanti jap ye.. nanti.."

Camtu la lebih kurang ayatnya.. Aku bisik kat Enady, Pa. baby apa? Terus nurse potong, Haaaa, suami jangan bgtau lagi... suprise suprise...

Sekali aku dengar baby nangis... ek ek ek ek.. Aku cakap, dengar suara macam girl la nurse... Ye ke puan, nurse lagi sorang nyampuk, salah la boy la puan... Aku pun ooo ok lah boy... Dah setel potong tali pusat, baru nurse tunjuk kat aku baby gender, Haaa, tengok ni puan, boy ke girl? Alamak, saya tak nampak nurse, dekat sikit... Girl la nurse.. hehehe... Alhamdulillah...

Fresh from oven.
Thanks papa, selalu ada dengan mama..:) love u.

Tang kuarkan uri plak...

Baby dah dok atas perut aku dah.. bagi bonding.. Elok je dia meniarap... Doctor kuarkan uri, alhamdulillah senang uri kuar, aku takyah teran-teran... Nurse cakap, Wahhh, cantiknya uri puan.. Nampak sihat! Aku cam, Haaaaa? ade ek uri sihat tak sihat, cantik tak cantik? Ada puan... ooo, aku baru tau...

Nurse tanya, puan minum susu apa, uri sihat ni... Aku cakap la, sepanjang ngandung kali ni, saya takleh langsung minum susu... apa-apa jenis susu pun. Tapi saya amik pil kalsium, Ostematrix Shaklee... Nurse ngan doctor pun, ooooo, bagus la puan... hehehe, aku tak tau pun effect nya sampai uri pun sihat.. Aku amik ostematrix tu yela, tak minum susu, camne nak bagi sumber kalsium kat baby kan... So, telan je Ostematrix tu 4 biji setiap hari sebelum tido... senang.

Tang luka perineum...

Ada koyak sikit, tak sampai 15 minit pun jahitnya... Tq doctor. Sebab doctor jahit saya elok2, seriau saya jadik cam kes anak kedua dulu doctor, dah jahit bukak balik.. huhu...

Selesai jahit, susukan baby... Pandai Baby Iman nyotnyot,, hehe...

Perut lapar giler ni... Nurse bagi makan biskut ngan air milo.. habis licin. Roti RM0.80 pun licin. Sekali nurse datang lagi bawak nasik, habis licin gak... hahahha... Serius lapaaarrrrr... Mujurla boleh teran walau aku makan 2 bijik kurma je pagi tu kan.. hehe...

Kul 1 tengahari, aku masuk wad... Petang tu baby dah berak n kencing, Kul 8 malam, nurse tanya, kalau puan nak balik, puan dah boleh balik tapi sebelum kul 10 malam... Aku diskas ngan Enady dulu, then decide biarlah aku rehat dulu satu malam kat hospital... Balik rumah kang memang tak rehatlah jawabnya nak hadap Dani n Zara yang excited nak tengok baby...




28hb Januari 2016.

Kul 10 pagi discaj.

Petang dalam kul 5, gerak balik kampung sambung pantang kat kampung... :)

Sekian, cerita melahirkan Baby Iman... Dah hari ke 8 hari ni... Alhamdulillah semuanya sihat...

Tq pada semua yang mendoakan... :)




#Siap jugak akhirnya... 2 hari buat entry ni...=p

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

3 comments:

ain.ya.nun. said...

Tahniah dan selamat berpantang. Alhamudlillah, urusan bersalin mudah.

miss eimanhikmah said...

selamat berpantang..=)
sy eiman juge

antalya said...

tahniah ana dan suami