Saturday, February 6, 2016

Berakhir Sudah Jaundice Iman


Doctor cakap, setiap baby yang baru lahir, mesti kena check jaundice dia... Aku dah balik kampung on Thursday 28hb Januari 2016 tu, keesokkan harinya pegila Klinik Kesihatan Kg. Gajah untuk follow up tahap berapa jaundice Iman ni...


Hari pertama pergi klinik... muka ada gumbira sebab dapat keluar... kahkahkah... baru pantang bape hari, dah mimpi2 nak keluar ye... not good not good..


Baby Iman yang baik yang comel yang tak banyak ragam... Matikla puji anak sendiri.. =p


Result untuk hari pertama tu 11.2 mg. Nurse kabo tak tinggi sangat but still kena pantau.. So datangla esoknya pulak... Result kali kedua, turun la sikit... tapi wajib jugak datang esoknya sebab baby still dalam hari dia, risau tiba-tiba naik semula jaundicenya...


Datang lagi esoknya, kali ketiga amik darah... Mujurla Iman xde menangis sangat.. Elok je tido masa nurse dok picit2 kak nak amik darah dia... Result kali ketiga, turun gak.. tapi border je la... Alasan yang sama juga, risau bacaan boleh naik tiba2, so, esoknya datang la lagi... Letih gak ngulang klinik hari2 ni weyy.. haha... Nak saangat keluar kan.. hihi...

Alhamdulillah dah turun... di bawah paras normal... 9.7 mg... But still kena dipantau, datang lagi selang sehari... Adoi, lemah betul kalau dah hari2 kena datang klinik ni.. huhu...



Selang sehari, kami bawak Iman g follow up jaundice lagi sekali... Alhamdulillah syukur sangat2 bila bacaan dah jauh ke tahap normal... 7.1 mg. Yeayyy! takyah datang dah lagi.. :)


Hari last kena amik darah... menangis kuat.. sakit kot... 

Lama jugak nak turun kuning kali ni, sampai 5 kali Iman kena amik darah... huhu, mamanya tak sempat nak carik kambing n minum susu kambing dah last2 bulan sebelum bersalin ari tu... Dulu dani n zara 2 kali je amik darah.. Takpela ye nak, mama redha.. dah setel dah pun... Alhamdulillah.. :)



No comments: