Skip to main content

Simulasi Haji Taska Bijak Cerdik INSPEN

Assalamualaikum...

Al-kisah Tadika Zara buat simulasi Haji.

Terlebih dahulu, terima kasih kepada cikgu-cikgu Tadika Bijak Cerdik khususnya Teacher D di atas penganjuran ini. Tak terfikir langsung idea ni kan masa zaman-zaman kita dulu. 

Gambar tunggang terbalik dah haa.. abaikan aje la ek...



Grup Tadika Zara. Zara yang pakai suar hitam bintang-bintang tu. Gigih mama ko carik telekung kat Mydin tau. Tinggal satu je pun kat Mydin tu. Kalau tau, pakai telekung aje, mama dah guna dah yang maksu punya telekung time kecik2 dulu yang kainnya hilang ntah ke mana tu.. Hahha, Takpelah Zara, nanti leh guna kan solat sama-sama ngan mama...



Melontar jamrah.


Baru sampai. Dorang buat kat Dewan MPOB. So, naikla van ke sana...


Zara no.4 dari kanan. Seluar bintang tu...


Carik seluar hitam bintang.. hihihi... Lepak jap sementara tunggu nak balik...


Siap masuk tv tau deme ni.. kurlassss... TV Al-Hijrah.


Gabungan tadika-tadika Bijak Cerdik kawasan sekitarnya.. TBC INSPEN, TBC MPOB, TBC DPP, TBC Bandar Enstek, TBC Presint 9...


Bersama-sama Teacher TBC Inspen.


Geng-geng Zara...



Masa kat rumah pagi-pagi sebelum pegi school... :)

Hasil daripada dorang pergi Simulasi Haji ni, si Zara selalu main ngan abang dia pusing2 kat rumah sambil baca Labbaikallah Hummalabbai... Labbaikalasharikalakalabbai... sampai lah habiss...

Seronok budak-budak kecik seawal 3 tahun dah tau apa itu pergi Haji dan sebagainya... pusing kaabah 7 kali, lontar batu, dan macam-macam lagi la... zara lagi seronok la dia bercerita... potpetotpet... Last-last, dia ajak aku..

"Mama, jom kita pegi Haji.."

Ok jom, tapi kakak kena doakan mama dulu, mama papa murah rezeki, berkat rezeki, sampai masa kita pegi sana...Lalu tadah la tangan ajak dia berdoa...

InshaAllah...



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…