Skip to main content

Kenduri Kahwin di Bukit Jelutong

Haaa, cuti sekolah dah start ni memang tiap-tiap minggu la ada orang kahwin...

Minggu lepas kat Bukit Jelutong, Tq Puan Bashah di atas jemputan. Tapi yang datangnya kami berdua je. Anak-anak kat kampung lagi...

InshaAllah minggu ni balik amik dorang n ada kenduri kawen gak. Schoolmate aku dulu.. Hahaha, tak sangka betul kome ye... Madah ngan Abu... Pandai korang buat seprais.  Madah ni member sekolah menengah dulu, sekarang ni geng aerobik Ibu aku.. hehe... Abu pulak kawan sekolah menengah gak... sekampung juga... dekat-dekat je jodoh korang yer... Tunggu aku datang nanti :)


Actually pagi-pagi tu kitorang merayap g Pasar Karat dulu carik baju basahan kami RM5.. Aku paling suka baju budak-budak n legging... dapatla rembat untuk anak2 sekali...  walaupun RM5 tapi cantik2.. Jadikla nak, baju kat rumah ngan g Taska... :)

Lepas dah merayap tu carik petronas, salin seluar.. berpeluh2 haaa... Pastu baru g Bukit Jelutong...



Kerabu mangga dia sedappppp nyums! Air sirap tu menggoda. Dahla tengah panas kan... minum air je dah bergelas-gelas, Mujur catering sediakan jug kat setiap meja.. Bagus.. takyah aku bangun 3-4 kali nak amik air.


Dah 2 kali aku g wedding jumpa pelamin macam ni.. Memang tengah in ek pelamin macam ni?




Yang ni paling aku suka. Really love it! Comel sangat kat mata aku... Dah simpan buat hiasan n kenangan dah. Bunga tu DIY je oleh Puan Bashah. Mane aku tau? Hahaha, sebab 2 minggu sebelum aku ada g umah dia jap hantar Collagen. Nampak la dia tengah buat goodies ni... Kreatif la puan... Warna purple plak kan... warna favourite ai tu.. :)


With Puan Bashah...Muka tanpa bedak dan lipstik. Ate baru balik dari Pasar karat... hahaha, berpeluh-peluh... Minyak wangi je bawak...



Disebabkan ada hal petang tu, x sempat nak lepak lama kat situ n tak dapatla nak tengok pengantin...

Tq Puan Bashah di atas jemputan... Gantung kuali saya tengahari tu... :)




♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…