Skip to main content

Tanda-tanda Anda Penghidap Kencing Manis


KENCING MANIS..!! Ikut bahasa perubatan DIABETES.... Masih ramai yang belum tau kan apa yang menyebabkan berlakunya penyakit nie... Ada yang masih ambil mudah dan tak mau jaga kesihatan... Ada yang cakap.."saya jarang makan makanan manis" kenapa saya nak takut.... haaa mesti ada yang tak tau kan...Diabetes nie bukan berpunca dari makanan yang manis je....ada beberapa lagi penyebab yang dapat mengakibatkan anda dijangkiti Kencing Manis...Meh kita baca lagi....



Siapakah yang mempunyai Risiko Mendapat DIABETES

1. Berumur 35 tahun atau lebih. Semakin berumur semakin tinggi risiko.
2. Mempunyai berat badan berlebihan.
3. Latar belakang keluarga, mempunyai keturunan penghidap Kencing Manis
4. Sejarah Daibetes pada kehamilan terakhir.
5. Tekanan Darah Tinggi.
6. Faktor pemakanan- pengambilan makanan berlemak Tinggi dan kurang pengambilan makanan Berserat
7. Tahap Lemak/ Kolestrol yang tinggi.


Tanda-tanda yang mungkin anda seorang  Pengidap Diabetes.

  • Dahaga yang berlebihan
  • Badan akan cepat terasa Letih
  • Berat Badan Makin menurun secara Mendadak
  • Penglihatan Makin kabur
  • Otot semakin lemah
  • Kulit menjadi Allegik/ Gatal.  

    Tanda-Tanda Lain
  • Mengalami masalah kulit yang berpanjangan
  • Luka yang lambat sembuh
  • Kencing yang Kerap
  • Rasa Kebas 



Bagi yang mengidap masalah DIABETES ini, pada kebiasaannya anda akan dirujuk kepada yang pakar iaitu  Doktor.. setiap bulan terpaksalah datang ke hospital...kena rujuk doktor... lama-lama mesti ada yang dah xlarat nak ulang ke Hospital kan...

Kalau rasa nak cuba kaedah perubatan yang lain... iaitu dengan bantuan pengambilan Supplement maka korang boleh cuba supplement Shaklee yang boleh bantu menurunkan paras gula dalam darah.



Vivix.




Atau nak set yang mampu milik :






1. B-COMPLEX
 -Dapat menukar makanan kepada tenaga iaitu dengan menukar lemak, karbohidrat dan protien kepada tenaga sekaligus dapat mengurangkan masalah keletihan


2. ZINC COMPLEX
  - membantu pengeluaran Insulin, mengekalkan fungsi Insulin untuk memperbaiki masalah Diabetes.


3. GLA COMPLEX
Menghalang komplikasi diabetes . Merendahkan paras gula dalam darah, Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula dalam darah yang berlebihan.


Kalau rasa susah la nak ambil banyak-banyak supplement... dan ada juga yang tak suka makan ubat jadi saya sarankan korang cuba VIVIX ... Hanya minum sehari 1 sudu sahaja... sebotol boleh tahan untuk 1 bulan lebih....


Jika anda pengguna kad Kredit atau Debit,




________________________________
Ana Lyana
Shaklee Independent Distributor [ ID : 894161 ]
Hp | 0133396435 / 0182244135
anacomey_84@yahoo.com
FB Page : Dani Dania Store


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…