Skip to main content

Salam Salam Raya Di Pagi 1 Syawal 1435H

Hai hai haiii, dah tiba cerita pasal Syawal kami tahun ini... Bertema kan hijau pucuk pisang pada mulanya, tapi aku last minit x dapat carik kaler hijau tu... Last2 sauk jelah mane yg ada... cantik juga kaler hijau emerald ni.. Cantik sangat!! kaler hijau tahun ni memang in lah!

Pagi2 Syawal, macam Syawal dulu2 jugak, xde yang berubah rutinnya. Cuma orangnya dah bertambah. Makanya, kenala mandi seawal yg mungkin. Sebab dah tau dah, time raya2 ni air memang ke laut bila dah tengahari... Yeszaa, memang betul pun! Fyqa last dapat mandi sebaldi air je.. kehkehkeh...

Aku siapkan anak2 dulu. Syukur jugak dorang jenis yang memang bangun awal. Sebut je pakai baju baru lagilah awal dorang bangun..:)



Bergambar dulu berdua... Susahlah sekarang nak bergambar lama2.. deme takmo dok diam...



Zara n mama... peace yo!

Kitorang bersiap-siap sementara ayah ijai n adik g solat raya kat Masjid Pulau Juar. Dah balik dari masjid, baru sesi bersalam-salaman bermula...

Akulah kena start dulu sebab anak sulung kan..:)

Menantu ayah ibu xde tahun ni.. Harap dimaafkan..



Then Ijai. as anak kedua...


Wife Ijai. Fyqa...


Then Anep. Anak ke-3


Mesti ada pose mcm ni... poyosss je. :D


Pastu Kakyang. Anak ke-4



Lastly, Ika.. anak bongsu. Manje kededek ngan ayah ngan ibu... :)



Ibu ngan ayah pulak... terbalikkan.. sepatutnya ibu ngan ayah dulu masa memula tadi...



 Turn cucu-cucu pulak... Mula2 taknak... kena paksa barulah nak salam...



OK dahhh, jom salam pakcik2 plak.. yeayyy dapat duit rayaaa..:)








Gambar keluarga kecil ku yang tak lengkap.. Enady xde.. huwaaaa, dia kena kerja...:(



Sambung lepas ni time to bergambar2 sampai lebammmm!!!

Gambar banyak sangat. Sila jangan muntah yer... Lagipun, salah satu cara aku nak simpan gambar... Takmo dah aku simpan dalam External. Jahanam dah habis hilang gambar2 baby Dani Zara.. sobsss!



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…