Skip to main content

Penang Part 5 : Naik Bukit Bendera

Bila ntah nak habis cerita g Penang tahun lepas ni? hehe...

Ok hari kedua lepas breakfast, memang aku plan nak ke Bukit Bendera... So, pagi2 keluar sebab tau orang akan ramai... cuti sekolah kan... Terpusing2 gak mencarik Bukit Bendera ni... Ikut GPS, habis kena tipu.. haha, dibawaknya kitorang ke Taman Botani... salah daa...Last2 pakai navigation kat hp jelah... sampai jugak akhirnya...

Seperti yang dijangkakan, mmg ramai orang... beratur gak menunggu tiket, menunggu turn nak naik atas...berpeluh2.. mujur jugak Dani n Zara tak berapa nak meragam.. Tepi2 tu banyak jual jajan2 n sourvenior, hulur aje duit, diam lah dorang...


Cubaan untuk family potret kat sini... Dani susah betul nak bergambar masa ni...


Tengok tu..


Ibu ayah setia menunggu... 


Tu orang beratur beli tiket.. harga tiket aku tak ingat dah.. korang leh gugel, sebab aku pon gugel hari tu... kitorang dah kuar pagi2, tapi sebab sesat, sampai tengahari jugak kat sini..




Bergambar dulu sebelum naik..



Gambar tengah tunggu train takde plak... excited semuanya.. semua first time naik bukit bendera ni.. Eh, Ijai ngan Fyqa dah pernah naik rasanya...


Dalam train... laju dah train dia... dalam 20 minit je nak naik atas tu.. eh, ke tak sampai 20 minit ek? tak ingat dah..




Cantikkan?


Ok dah sampai atas... Cantikkkk sangat.. beragmabr dulu.. bukti dah naik atas ni.. hehe.. Jom layan gambar2 kat atas...













 Masa ni ada pameran dinosour.. Zara menangis2 takut.. hehe




Lunch dulu kata atas sebelum turun ke bawah...


Ok dah jom turun.. tak lama pun kat atas sebab bos ayah dah tunggu kat bawah nak bagi gaji anak2 buah nya.. Haha, sampai ke Penang, ayah kerja...




Dah turun tu, round2 jap bandar Penang... carik jeruk madu pak ali...




Try beli jeruk kat sini... sebab tak ramai orang..




Gambar2 dari kamera anep :













Lepas beli jeruk2 ni kitorang singgah jap kat nasi kandar Line clear... ok tu next entry.. babai...

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…