Aku masak mee goreng sedap. Sedap ke?
Malu seh nak buat entry ni... Sebab nanti orang kata eleh resepi mee goreng pun nk taruk kat blog ke? hehe...
Tapi takpe. Untuk tidak menghampakan harapan mak buyung kita ni Ciare, daku tempek jugakla resepi mee goreng baru-baru ni aku buat masa Potluck kat umah Zaza..
Ok.. ni antara bukti-bukti mee sedap.. Hahahahaha... Jangan marah ye korang aku tempek testimoni kat sini..=p
Bahan -bahan :
cili boh (agak-agak je)
bawang pun agak-agak je..aku letak sebijik bawang besar pastu aku hiris2.
bawang putih 3-4 ulas. Pun aku hiris2 je..mls nk bising tumbuk2.. satu bangunan kang dengar..
fishcake sebungkus
sawi seikat
taugeh 50sen
tauhu singgit
kicap cap kipas udang - manis
asam jawa agak-agak je
ayam potong kecik2 semangkuk (ada ayam ke ek)
kiub ayam knorr. Disebabkan aku masak mee 3 bungkus. aku taruk 2 kiub.
Garam dan gula secukup rasa
apa lagi ek..mee aku tak meriah pun...
Cara - cara :
Tumis lah bawang dan bawang putih nun. pastu dah wangi baru taruk cili boh. Masak bagi kering sket. pastu baru taruk air asam jawa tu. Pastu buh la air sket.
Pastu taruk kicap + ayam + fishcake.. Masak sampai ayam dah masak. masukkan garam dan gula secukup rasa.
Aku suka makan mee lembut2. So, aku banyakkan air sket dalam 3/4 kuali. Nak bagi mee tu kembang sket. Kalau kat kedai kan majoriti mee nya sekejap je masak kan.. Tu pasal kalau kat kedai, aku tak suka makan mee. Sebenarnya dari kecik aku mmg tak suka mee. Kes nya sebab dulu aku makan mee pastu pahit. Hahaha. Mee banyak kapur kot tu.. Kecuali mee spagheti tu aku makan la sebab tak pahit.
Adik ipar aku, Fyqa yang ajar aku masak mee.. Tq to Fyqa.. Senang je rupanya masak mee ni. Lagi senang dari masak bihun. Sebab bihun kena rendam-rendam dulu. Mee terus je goreng. Dan aku adalah pencinta bihun tegar. Hehe. Sekarang tidak lagi. Mee pun aku suka. Tapi mee yang bukan kat kedai punya yer..=p
Eh sambung cara-cara tadi. Bila air dah mendidih, masukkan mee. Gaul sebati. Dah sebati, masukkan sawi. Kacau2 lagi.. Bila dah nak masak, masukkan taugeh ngan tauhu. Tauhu tu jangan lupa goreng dulu k.
Pastu kacau la sampai mee tu lembut. Aku laki bini suka makan mee basah-basah n panas-panas. Dani pun suka..
Siap!
Sorry ciare. Takde gambar..:)
Geng-geng yang lain pun, amikla resepi ni yer..:)
♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hello!
Hello! I'm Back! Hahaha... Saje nak meninggalkan jejak kat entry tahun 2022 ni... jumpa lagi nanti.. :) ♥ mama Muhammad Dani Emir ♥ Nur ...
-
dah sampai Kuantan... dalam kul 3.00 petang camtu la... sepatutnya dari Putrajaya ke Kuantan blh sampai 4 atau 5 jam lpas tu... tapi disebab...
-
Dikenali sebagai edema Berlaku pada kaki biasanya pada trimester ketiga kehamilan Semakin nyata pada waktu awal tengah malam setelah sehari ...
-
Salam alaik, Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada...
4 comments:
thank you!!! :)
Yayy, TQ :D terus tertelan telan air liur pulak hahaha terasa rasa kat tekak :p (hover)
nak rasa jugak hehehe
oh rahsianya letak asam jawa dan kiub. nak try lah nanti kalau rajin. selama ni masak mee yg betul2 basic je.
thanks share info ana
owh....asam jawa dan kiub ek...tu yg sedap tu kot...slame ni masak mee tak penah pon letak due bende tu...
ana....umah kite dekat kan...leh lah mar terjah umah ana ye..heheheheh
Post a Comment