Skip to main content

Raya-Raya Wang Awam I

Raya dah habis tapi entry pasal raya banyak yang tertangguh. Makanya terhasillah ini.. Jangan marah ye uolls..:)

Ok, hari kejadian adalah pada 23 September yang lalu bersamaan dengan hari Jumaat. Hari Jumaat dipilih sebab masa rehat panjang untuk makan-makan..Hehe..

Aku rasa buat makan-makan secara potluck lagi meriah dengan makanan berbanding dengan kita bayar atau collect duit dan buat jamuan. Dan jom jamu mata dengan makanan yang ada..:)

Sambal sotong hasil air tangan Cik Misha..:) Sedappp..

Mee goreng basah hasil air tangan Puan Bashah. Aku admire betul mee goreng Puan Bashah ni, sedap dia lain macam. Sedap sangat. Aku yang tak berapa gemarkan mee pun aku leh tambah banyak kali..:)

 Sate menu wajib. Ni Bos-bos besar yang sponsor..:)

 Nasi himpit goreng. Tak dan nak rasa sebab makanan banyak sangatt..


 Puding tembikai oleh Kak Zaiha.. sedap dan kreatif!

 Buah anggur tanpa biji. Cc dan Zizi punya bahagian..:)

 Koktel from Dayana..:)

 Buah naga. En. Rahman rasanya yang bawak..:)

 Sunkist. Cc dan Zizi jugak..

 Sandwich telur by Puan Aida.

 Lemang. En. Farihan punya bahagian..:)

 Rendang ayam from Cik Maz dan Nor..:)


 Kawasan kejadian..:)

 Kaum Adam yang dah tinggak berapa kerat je kat Seksyen aku ni..


 Alamak! Malas nak rotate. Secret recipe from Kak N..:)

 Celah mesin fotostat pun jadik...:)




Ok, sekian cerita raya 2011. Eh, ada lagi. Open house...nantiiii..:)
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…