Skip to main content

Beraya rumah kengkawan


Sepanjang beraya di kampung halaman sendiri, 2 buah rumah kengkawan je yang sempat aku bertandang untuk beraya. Yang lain, umah sedara mara..

Oleh kerana tahun ni punya raya lebih kurang macam raya 2 tahun lepas, *tak ramai yang datang umah, makanya berjalan lah kami sekeluarga beraya. Malas nak dikenang bila ada kaum kerabat yang hanya lalu depan umah tak singgah beraya pun. Raya dulu-dulu singgah. Nak kata parking kat lama umah aku kecik atau penuh tak pulak. Hurmm, lantak koranglah labu. Bukan kami yang merenggang2kan hubungan silaturahim. Tahun depan dan tahun seterusnya, tak payahlah masak banyak2 ye ibu dan adik2ku. Bukan ada orang nak datang beraya pun.. But regular guest yang datang, terima kasih ya datang beraya..:) Sangat-sangat appreciate..dan akan diingati selalu..

Dah, stop citer pasal tu..

Raya kedua, tahun ni tak balik kampung ibu kat Sabak Bernam seperti tahun2 sebelum sebab atuk takde. Atuk beraya ngan Ucu. Tapi malam raya kedua tu baru gerak balik SB. Sebab Ucu balik SB untuk hantar atuk. Gambar nan ado..:)

Petang sebelum balik SB, sempatlah singgah umah BFF..Hehe, Hawa. Kat kampung sebelah je..

Hawa ngan dua org puterinya. yg hujung lelaki tu adik Hawa..

Raya ketiga, sebelum bersiap nak balik Pahang, sempat lagi beraya kat umah Hamzah. Kawan satu kelas jugak masa sekolah menengah. Hawa pun satu kelas jugak. Rumah Hamzah belakang umah aku je..Tapi nak jalan kaki agak penat bila dukung my hero junior tu. So, naik kereta lah kami. Aku, Dani dan ibu sahaja.. Hamzah takde kat umah, jumpa ngan wife, Fiza dan anaknya Hakim jelah, Tak lupa mak Hamzah, Cik Nab.. Dorang akan berhijrah ke London pada 19 September ni untuk Hamzah sambung PhD. Masa master ari tu kat Australia.. Kelas ko kan Hamzah..Rajin study sehingga hujungnya.. Hakim is the aussy boy. Kat London nanti, Hakim bakal dapat adik.. jadik London boy..:) Semoga kamu terus cemerlang ye Hamzah dan keluarga. Janji tak lupa kengkawan..exspecially jiran ko nih..haha..

Dua-dua mak buyung. Fiza (wife Hamzah) dan anaknya, Hakim
Pada kengkawab yang lain, yang aku tak sempat nak beraya umah korang, maafkan aku ye, Insyallah tahun depan aku qada' balik k..:)

1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…