Keadilan


PUTRAJAYA: Sebuah taska di Menara Usahawan, di sini, ditutup berikutan kematian seorang bayi lelaki berusia tiga bulan yang dipercayai diabaikan ketika di bawah penjagaan pengasuh, 9 Ogos lalu.
Tindakan itu juga diambil selepas mendapati jumlah kanak-kanak dan bayi seramai 66 orang di taska berkenaan tidak seimbang dengan bilangan dua pengasuh yang bekerja di taska berkenaan.

Pegawai Kebajikan Masyarakat cawangan Putrajaya, Mohamad Fazli Abdul Rahman berkata, ketidakseimbangan itu mungkin menjadi penyebab bayi terbabit tidak mendapat penjagaan sewajarnya sehingga mangsa yang menghidap selesema lemas akibat hingus yang terlalu banyak di dalam hidung.

“Berikutan kejadian itu, kita tiada pilihan lain kecuali menutup taska ini bagi mengelakkan kejadian sama berulang.

“JKM menerima beberapa aduan daripada ibu bapa lain yang menghantar anak di taska berkenaan selepas kematian bayi lelaki itu, terutama mengenai perkhidmatannya yang tidak bagus.

“Selain itu, taska berkenaan tidak mempunyai perakuan pendaftaran daripada JKM,” katanya, semalam.


Operasi yang bermula kira-kira jam 10 pagi itu disertai lima pegawai JKM berlangsung dalam keadaan terkawal dan ibu bapa diminta membawa pulang anak masing-masing.

Bagaimanapun, pemilik taska berkenaan tidak kelihatan kecuali dua pekerjanya yang bertugas.

Mohamad Fazli berkata, walaupun taska berkenaan sudah memohon perakuan pendaftaran April lalu, tetapi JKM tidak meluluskannya kerana pengusahanya tidak memenuhi piawaian asas yang ditetapkan.

Antara piawaian yang ditetapkan JKM adalah bilangan pengasuh iaitu satu nisbah lima untuk kanak-kanak bawah tiga tahun dan satu nisbah 10 bagi kanak-kanak tiga hingga empat tahun. Selain itu, katanya pengusaha juga perlu mengemukakan surat sokongan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT), Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Jabatan Kesihatan selain berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Beliau berkata, JKM memberi tempoh 21 hari kepada pengusaha taska untuk memenuhi syarat piawaian yang ditetapkan dan sekiranya gagal pengusaha boleh dikenakan tindakan mahkamah.

“Jika didapati bersalah, pengusaha bakal berhadapan denda RM10,000 atau dua tahun penjara atau kedua-dua sekali bagi kesalahan pertama,” katanya.sumber : harian metro hari ni...
Post a Comment

Done 1st Ramadhan

Selamat berpuasa uolls... Selesai dah 1 Ramadhan ye. Aku tahun ni amik yang waktu kerja yang masuk kul 8 pagi balik kul 4.30 p...