Skip to main content

Check up Dani 1 tahun 3 bulan

Hari Isnin yang lepas, Dani ada check up bulanan yang dah jadi 3 bulan sekali kat KK presint 9. So, pagi tu sebelum pegi klinik, hantar Mak Yang dia ke ERL dulu, sebab dia nak balik ke Kedah nun..

Check up kali ni, takde cucuk. Just timbang berat dan diberi ubat cacing.

Result check up :

Berat = 10.4 kg. Last check up berat dia 8kg. Syukur padaMu Ya Allah di atas kurniaan ini. Lega bila berat anak sudah normal kalau ikut carta perkembangan kat belakang buku check up tu. Nurse pun cakap, "bagus Dani, naik banyak berat ni. Puan maintain lah pemakanan dan penyusuan dia." Haishh, nak maintain tu yang payah sikit sebab cuaca pun tak menentu. Dani demam + batuk + selsema sekarang ni. Dan otitis dia kembali lagi.. aduhaii, cepatlah sembuh nak.

Tinggi : tak yah kata nurse. tak tau sebab apa.

Alang-alang check up, terus aku mintak nak jumpa doktor untuk review demam batuk selsema dia. Atas nasihat doktor, Dani kena amik nebulizer untuk kurangkan kahak dalam paru-paru dia. For the second time lah Dani kena amik neb ni. First dulu masa dia baby lagi.


5 minit pertama, memang behave je Dani.. Ceyy, relax je bila disarungkan neb tu.

 Maintain lagi...:)
Lepas tuuuuu, tu diaaaaaa, dia punya meronta-ronta.. lomah acik! Dia dah rimaslah tu. Ish Dani Dani... Alhamdulillah la, lepas amik neb tu batuk selesema dia dah kurang..
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…