Skip to main content

Potluck @ Taman Wetland, Putrajaya


Ok korang, baca version aku pulak ye. Cikpuanmiera kita yang paling pantas sekali menghapdate tau.

Aku dijemput untuk Majlis ni. Ann punye punye majlis. Nurul yang arrange. Thanks for invitation.

Aku memang suka Potluck potluck ni. Sebab aku suka masak. Tapi tak rajin. haha.. cane tu.. Disebabkan ianya Potluck, maka setelah berhari-hari memikirin menu apa yang mahu dibawa. akhirnya aku pilih mihun goreng sebab aku dah lama giler teringin nak makan mihun goreng buatan sendiri. hahaha.. bukan aku sebenarnya tapi suamiku. Dia yang cadangkan masak mihun itu.

Kalau nak ikutkan menu awal, aku bercadang nak bawa puding roti. Tapi Dayu pilih jugak menu yang sama itu. Takpe, aku bagi laluan kat Dayu untuk puding roti itu. ( at last , Dayu tak dpt hadir sebab ada masalah yg tak dapat nak dielakkan.) Aku tengok dalam senarai pembawa makanan, ada orang yang akan bawa mee atau mihun goreng jugak. Tu yang aku masak sikit je. Kalau tau menu tu cancel, sumpah aku masak 2 bungkus mihun ok.. aku masak sebungkus je semalam..:( dan ada yang tak dapat merasa..Nano Nor, nanti ko dtg datang sini lagi, Ana masak lagi k..:)

Jam 10 pagi aku baru gerak ke bus stop Alamanda. Sebab aku pun nak drop adik aku kat situ. Dia nak g jumpa kawan dia kat Shah Alam. Tunggu jugak dalam 15 minit. Sebab dalam fb dorang kate, nak kumpul kat situ. Call Jue tak angkat.. Tu yang aku terus ke Taman Wetland.

Sampai-sampai, tercari-cari jugak aku mana port dorang ni. Jalan-jalan dulu. Maklumla, tak bawak anak kan. So, excited tu kurang sikit. Usha - usha port ngan tasik, sekali ternampak lah Fad mamanye Imaan. Nasib baik pernah jumpa kat Alamanda ari tu kan. Cam la sikit walaupun tak sure. Fad orang pertama sampai. Pastu jumpa pulak ngan Yaya mama Auf. First time jumpa ngan Yaya. Friendly. Lagi-lagi tgk gelagat Auf tu.. kelakar dengar dia cakap bahasa German.:)

Makin lama makin ramai. Aku tak ingat dah sapa-sapa yang datang nombor berapa. Rata-ratanya aku baru first time jumpa.. Ena, Xeaa (camtu ke ejanya?ana taktau link blog. tinggal jejak kat sini ye), Evyn (taktau link blog, tinggal jejak kat sini ye.), Lylie (pun taktau link blog, pls drop your komen kat sini ye), Julia, Yaya, Nano, Nurul, Ann.

Jue, Fad, Miera aku dah pernah jumpa. Si Miera tu lagila..hehe.. satu opis dulu.  Dah jom layan gambar pulak..:) orang lain dah update, aku baru nak update. :)

Bufday on March. Mika Dani dan Aliff. Dani takde, aku yg wakilkan..:(

anak baru..wakakaka.. taklah, ni anak jue, aliff.. lahir 4 hari lpas Dani.

ni memang wajib kan. kalau ada Dayu ni, mesti dia yang paling bising sekali suh posing sana posing sini..:) perasan tak sape yang tak pegang anak..:(

nurul mama raina

jue ibu aliff

Ena n Naurah

Fad n Imaan

Yaya n Auf

Sangat sesuai bagi suami yang kaki pancing cam haku ni.. siap ajak dah, " ma, nanti kita lepak sini ye, papa mancing, mama guling2 la.." mak aihhh, banyakla papa punye guling.. 
12 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…