Skip to main content

Episod 2 Gunung Jerai : The Regency Jerai Hill Resort


sorry, ari isnin ari tu aku janji nak apdet malam kan.. tapi line berukband digi kat umah aku tu time time kul 8 hingga 10 malam, busy ya amat.. dah nak dekat kul 11 baru ok.. atenye, org2 yang dok kat DPP ni dah berubah arah ye.. pakai Digi pulak..huhu.. kalau tak, dulu aku sorang je kot pakai, mmg line laju gilerrrr..phewww..sekarang..cannottt..

Episod 2 kali ni, aku nak citer pasal resort yang kitorang menginap...eh bukan aku nak cerita, tapi nak suruh korang tengok gambar je..hehe..aku citerla sikit2 k..:)

Nama tempat tinggal yang kitorang menginap ni The Regency Jerai Hill Resort (TRJHR) Korang leh la google kot kot nak tengok dengan lebih detail. Aku nak citer pasal rate dia, tidakla pulak ku tahu sebab bukan aku yang handle kursus ni.. aku datang sebagai peserta je..=p

Resort ni satu-satunya yang ada kat atas Gunung Jerai ni. Actually, ni bukan puncak lagi, Puncak Gunung Jerai hanya ada stesen pemancar satelite TV3 je.. (orang resort yg cakap ye, kalau salah, tolong betulkan..:) TRJHR ni pada aras 1200m dari aras laut. Walaupun bukan puncak, aku rasa dah cukup tinggi sangat bagi aku.. View yang sangat cantik..nanti korang tgk ek..

Yang sempat aku baca kat pamplet yang ada kat bilik tu ialah.. kat TRJHR ni ada beberapa jenis bilik.. ada yang kecik, besar, besar besar, dan besar besar besarrr..:) Boleh memuatkan 70 orang dalam satu satu masa. Bilik nya di tepi lereng2 gunung. So, bagi berat badan macam aku ni, agak mengah la sikit nak turun naik turun naik..aku dapat bilik paling bawah sekali..huhu.. Mula-mula je diorang hantar dengan naik buggy yang macam kat golf tu..pastu..pandai-pandai la..

Jom, layan gambar...


kawasan sekitar Reception..

antara jenis bilik..

katil single ada 2.. so bilik ni untuk 2 orang..:)

tu..kan kat tepi lereng tu kan..

view di waktu pagi sekitar jam 10 pagi..



view dari Restoran Puncak Kedah..

nampak petak petak sawah dan laut..

tangga nak turun ke bilik aku..

Bilik yang no.3 dari kiri tu adalah bilik aku..




ok dah.. nanti aku sambung citer lagi..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…