Skip to main content

Cerita AidilAdhaku

bertolak dari Putrajaya pukul 8 malam. adik-adik aku ijai n anep pun ikut sekali..

berheti jap kat Petronas Damansara tu... isi minyak dan dinner terus sebab masing2 dah kebulur..huhu..ajar dani dok dalam baby seat ni.. tak sampai 5 minit dia duduk, dia dah takmo duduk diam..aduhaii..nak panjat sana sini..

ni dia dua orang manusia yang tahap kelaparannya adakah maksimum..=p

aku mengawasi dani.. papa dia g beratur beli makanan..

dani, sebelum tertomos mukanya kat atas meja tu..hahaha..melalak satu KFC tu..

kejap je nangis, pastu sambung balik main....

situasi di atas adalah gambaran yang kami tersangkut dlm jem. macam2 aku tanya kat fb, ape yg buatkan highway jadi jem.. ade org kater batu atas bukit kat tang Kuala Kangsar tu nak jatuh la..ade eksiden lah.. tapi jangkaan yang ada eksiden kat depan paling tepat sekali. aku nampak 2 biji treler je yang macam hangus dan remuk. bila aku baca Berita Harian On9 tadi, rupanya ade kereta tu dirempuh dari belakang oleh treler, lalu kereta terbabit melanggar sebuah treler yang berada di depannya. Mati ok 4 orang anak beranak...siannye..

terasngkut jem selama 2 jam.. jam 2.30 pagi baru tiba kat kampung halamanku...

************************

pagi AidilAdha 1431H..

Beratnya mata ni nak terbukak. yelah kan, tidur dalam 3 jam je, pastu bangun untuk mandi sunat AidilAdha, yang para lelaki g solat sunat hari raya kat masjid...

lpas solat sunat tu, kami dijemput oleh kawan ayah, Pakcik Nai untuk majlis Family Gathering dorang..di samping Pakcik Nai buat korban lembu sekor. Ayah yang tukang melapahnya..

Kebetulan Pakcik Nai buat majlis tu kat umah arwah mak dia. dan bersebelahan dengan umah best fren forever ku, Hawa.. apa lagi, lpas makan terus g umah dia..

memang betul2 kawan baik sebab dulu mase sekolah, aku selalu ngan dia je.. kemana-mana, kelas tambahan, camping, keluar jalan-jalan, pegi sekolah, pernah keje part time kat Pasaraya same2.. kawen pun lebih kurang sama, dia bulan 5, aku bulan 6. dia dapat baby bulan 1, aku bulan 3 dan dia sedang preggy anak kedua, aku? uppsss.. tak larat kot aku nak preggy sekarang. tunggu dani beso sket lah..hikhik.. Hawa, ade target dia.. dia kata dia ngan hasben dia nak 5 orang anak tapi umur 33 tahun dah stop production.. sekarang umur kitorang 26 tahun, dia ade 7 tahun la lebih kurang untuk lahirkan 5 orang anak..wow! HEBAT KAN... aku? hehehe... tak plan pun nak berapa orang. tgk keadaan akula dulu kot, mase aku ngandung ari tu pun, macam-macam jadik tau, darah tak cukuplah, HB tak naik2, berat badan naik mndadak, disyaki kencing manis lah, diabetis la..banyakla lagi..sampai aku jadi cam takut nak preggy, yg paling takut bila part nak amik darah tu..huhu.. aku ni jnis urat kecik, so, nak amik darah amatlah payah..

aku pegang wisya, hawa pegang dani..teringat ade sorang member sekolah dulu cakap, " ko ni kan liyana ngan Hawa, kat sekolah sama2, kawen sama, dapat anak pun sama2..mmg best fren foreverlah korang ni" hahahha.. tapi tang anak kedua, hawa, aku tak dapat nak follow..hikhikhik..

hawa n dani..
aku ngan wisya.. nama penuh dia Rania Darwisya binti Mohamad Rizal..:)

Wisya ngan ibu dia..

ibu aku pun nak bergambar jugak..hihi

babysitter dani..hahahhaa..ngan makyang dia lah...

last : ibu, ika n anep..

dah kenyang, lpas tu balik...

begitulah cerita AidilAdhaku... simple je.. yang penting nak makan rendang ibu je sebenarnya... rendang ibu sangat sedapp..nyum nyum..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…