Friday, August 27, 2010

Dani demam teruk

Rabu - 25/8/2010 :

pagi Rabu tu tetiba badan dani panas. mase ni belum beli termometer lagi. so, tak tau berape temperature dia. pelik jugak, kenape tetiba dani dapat demam panas ni. aku agak maybe berjangkit dari papa dia. Papa dani demam dari hari Selasa tu, tapi senyap2 je dia. tak cakap ngan aku pun dia demam dan dapat mc. Gaya memang tak macam orang demam pun. Bila terpegang muka dia, baru rasa, mak aihhh..panas ni pa..papa demam ye...


so, pagi rabu tu kitorang decide nak bawak dani g klinik kesihatan Putrajaya kat Presint 9 tu. sempat gak singgah opis jap bawak dani. tapi dani not in the mood. dia merengek-rengek je tak nak ngan orang.

sampai kat KK (klinik kesihatan) tu, kat luar sebelum masuk ke dalam, ade nurse yang ditugaskan untuk check temperature kepada sesiapa yang demam. Check temp. Dani 36.8, papa dani, 36.7.. semua ok je tapi still masukla jugak sebab nak jumpa doktor dan check ape-ape yang patut kan. papa dani kena amik darah. nak check kot kot ade denggi. dan result darah tu normal. takde denggi. cuma demam biasa. dapat mc lagi untuk hari kedua. check dani pulak, dalam hati mesti tinggi sebab badan dia dah panas balik. dan doktor check pakai alat yang tembak kat kepala tu kan...temp dani 38. sah demam, doktor cakap. kejap je naik, tadi tembak kat luar 36.8 je.. lpas dengar doctor advice itu ini, kitorang pun balik..lepas amik ubat la.

balik dari KK sempat lagi g Carrefour. beli barang-barang sikit. kate ari tu gaji kan..=P tu yang g beli termometer tu. utk pantau temp dani.

balik dari carrefour, dani dipantau sehabis habisan untuk pastikan panas dia tak mencecah 40 darjah. alhamdulillah la..lpas makan ubat yang doctor kasik, demam dani dah kebah sikit. temp. dani still over 37... kira dedo dedo la tu kan.. dani pun dah ceria kembali. tapi panas badan dia kejap naik kejap turun..itu yang merisaukan kami. makan ubat 4 jam..pastu demam balik..hurmmm..doctor ade kasik antibiotik, tapi aku tak berani nak bagi sebab ibu cakap, budak-budak yang umur nya bawah setahun lebih, tak boleh sangat makan ubat antibiotik. sape ade reason lain untuk persoalan ini? antibiotik leh makan tak untuk budak-budak berumur bawah setahun?


hari pertama tu mmg agak mencabar la bagi aku ngan enady. dengan tak tido nye. dani pulak merengek-rengek.. badan panas. kena selalu tuam. keadaan kami waktu tu, sangatlah susah hati. sampai kan aku tuam dani sambil pejam mata, punyala mengantuk...bila dani dah ok sket tak merengek, kami pun tdo....

khamis - 26/8/2010 :

tepat kul 5 pagi. bangun untuk bersahur. nasik mmg aku dah standby awal. cuma panaskan lauk je. sebelum sahur tu, check badan dani. Ya Allah! panasnye badan dia. Terus aku kejut papa dani. check temp dia, 39.8! dan dan teringat pesan salah sorang frens dalam fb. "kepala kena monitor lebih, jangan sampai 40 darjah, nanti sawan tarik." Ya Allah Ya Tuhanku... air mata jangan cakapla..banjir dah rasenye. enady tenangkan aku dan suh bersiap untuk pegi emergency kat hospital Putrajaya.

tak bersahur tak ape terus je kami bergegas ke emergency, Hosp. Putrajaya. Demi anak, takpe mama berlapar nak...

nurse yang bertugas amik temp dani... syukur alhamdulillah..turun kepada 38.7... still panas lagi tu kan.. dani pun dah lembik je...sian betul dia..tak aktif langsung. senyum pun tak.. monyok je..
syukur sebab tak muntah, tak batuk, tak selsema...susu dia nak minum macam biasa..tapi cuma dah tak kerap...nurse kasik ubat demam yang masuk ikut vontot tu. sebab aku dah cakap yang semalamnye aku dah pegi KK amik ubat demam n antibiotik. dah kasik ubat pun demamnye stil tak kebah-kebah. tu yang nurse tu kasik ubat lagi power tu.. dan dia ajar aku camne nak masukkan ubat ikut vontot tu.. ubat tu mmg berkesan..sekejap je demam dani kebah dan bila sampai turn untuk jumpa doctor, dani dah tak demam..cuma panas sket2 la..aku tanya doctor tu, ade kemungkinan tak dani kena denggi. doctor cakap, tu tak boleh nak check lagi sebab baru 2 hari dani demam..alahaiii..itu yang paling aku risau..takut kena amik darah..sian kan baby kena cucuk amik darah..huhu..

dah selesai jumpa doctor tu, balik rumah n pemantauan temp dani diteruskan...tak seronokla bila tgk dia tak aktif..hurmm..takleh nak main-main ngan dia..

balik tu terus aku lumurkan kepala dia ngan air asam jawa. badan dia aku sapukan bedak sejuk. tahan la 3 jam je..lpas tu panas dia naik balik...kami dah bntu dah..ape lagi yang nak kena buat ni... takkan la nak pegi lagi hospital... mase ni temp dia tak tinggi sangat dah..37-38 je... tiap-tiap jam kami gilir-gilir tuam dia ngan air...tak tdo lena pun.. kejap-kejap bangun...nak tgk dani...

Jumaat - 27/8/2010

kul 5 pagi..bersahur macam biasa. temp dani dah kurang..mmg tak demam dah. kami decide untuk pegi kerja. aku hantar dani kat umah pengasuh dia. lom sempat aku naik opis, kat parking kete lagi, mak idah aka babysitter dani msg suh balik sebab dani asyik merengek je..

maka dengan itu, hari ni juga aku bercuti untuk mnjaga dani.. dan alhamdulillah temp dani tidak steruk semalam dan kelmarin. dah bertambah ok. below 37 darjah temp dia... syukur alhamdulillah...

sekarang ini aku berada di rumah makcik aku kat POrt klang. cuba ikhtiar cara lain. nak mintak air tawar...mudah mudahan bila dani balik kat umah aku nanti, takdelah dia panas mengelupur kan..la ni dani tgh syiok tdo dalam ekon..alahaii..nak berekon-ekon pulak..hihi..

oklah, mata dah ngantuk...

gud nite semua..:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

6 comments:

AyAnG 'n' AbAnG said...

sy bg je antibiotik kat bb sy even tau x bagus...tp time tu demam dia mmg teruk gle...masuk ubat bontot pn kebah jap je...tp alhamdulillah...abis je 5 hari antibiotik...demam trus ok...kalo x...turun naik je temp dia...cian nengoknye...

AyAnG 'n' AbAnG said...

lupe nk type...demam nak beli akal kot...org2 tua la ckp...heheheheh..sy pn x tau...

NURUL said...

dani demam ye. ari tu raina pun demam panans. wat hati kita sbg mama nie runtun jer. semoga dani cpt sembuh ye

MaMa_AdHa said...

Samala anak kite, hari tu adha demam kejap naik kejap turun.. paling 41'C.. 4 Hari demam tak kebah, bagi makan antibiotik 5 hari je dah hilang.. Umi rasa lebih baik yana bagi je ubat antibiotik tue... Insyallah kebahla la demam dani...

MaMa_AdHa said...

Samala anak kite, hari tu adha demam kejap naik kejap turun.. paling 41'C.. 4 Hari demam tak kebah, bagi makan antibiotik 5 hari je dah hilang.. Umi rasa lebih baik yana bagi je ubat antibiotik tue... Insyallah kebahla la demam dani...

MaMa_AdHa said...

Samala anak kite, hari tu adha demam kejap naik kejap turun.. paling 41'C.. 4 Hari demam tak kebah, bagi makan antibiotik 5 hari je dah hilang.. Umi rasa lebih baik yana bagi je ubat antibiotik tue... Insyallah kebahla la demam dani...