Skip to main content

Dani demam teruk

Rabu - 25/8/2010 :

pagi Rabu tu tetiba badan dani panas. mase ni belum beli termometer lagi. so, tak tau berape temperature dia. pelik jugak, kenape tetiba dani dapat demam panas ni. aku agak maybe berjangkit dari papa dia. Papa dani demam dari hari Selasa tu, tapi senyap2 je dia. tak cakap ngan aku pun dia demam dan dapat mc. Gaya memang tak macam orang demam pun. Bila terpegang muka dia, baru rasa, mak aihhh..panas ni pa..papa demam ye...


so, pagi rabu tu kitorang decide nak bawak dani g klinik kesihatan Putrajaya kat Presint 9 tu. sempat gak singgah opis jap bawak dani. tapi dani not in the mood. dia merengek-rengek je tak nak ngan orang.

sampai kat KK (klinik kesihatan) tu, kat luar sebelum masuk ke dalam, ade nurse yang ditugaskan untuk check temperature kepada sesiapa yang demam. Check temp. Dani 36.8, papa dani, 36.7.. semua ok je tapi still masukla jugak sebab nak jumpa doktor dan check ape-ape yang patut kan. papa dani kena amik darah. nak check kot kot ade denggi. dan result darah tu normal. takde denggi. cuma demam biasa. dapat mc lagi untuk hari kedua. check dani pulak, dalam hati mesti tinggi sebab badan dia dah panas balik. dan doktor check pakai alat yang tembak kat kepala tu kan...temp dani 38. sah demam, doktor cakap. kejap je naik, tadi tembak kat luar 36.8 je.. lpas dengar doctor advice itu ini, kitorang pun balik..lepas amik ubat la.

balik dari KK sempat lagi g Carrefour. beli barang-barang sikit. kate ari tu gaji kan..=P tu yang g beli termometer tu. utk pantau temp dani.

balik dari carrefour, dani dipantau sehabis habisan untuk pastikan panas dia tak mencecah 40 darjah. alhamdulillah la..lpas makan ubat yang doctor kasik, demam dani dah kebah sikit. temp. dani still over 37... kira dedo dedo la tu kan.. dani pun dah ceria kembali. tapi panas badan dia kejap naik kejap turun..itu yang merisaukan kami. makan ubat 4 jam..pastu demam balik..hurmmm..doctor ade kasik antibiotik, tapi aku tak berani nak bagi sebab ibu cakap, budak-budak yang umur nya bawah setahun lebih, tak boleh sangat makan ubat antibiotik. sape ade reason lain untuk persoalan ini? antibiotik leh makan tak untuk budak-budak berumur bawah setahun?


hari pertama tu mmg agak mencabar la bagi aku ngan enady. dengan tak tido nye. dani pulak merengek-rengek.. badan panas. kena selalu tuam. keadaan kami waktu tu, sangatlah susah hati. sampai kan aku tuam dani sambil pejam mata, punyala mengantuk...bila dani dah ok sket tak merengek, kami pun tdo....

khamis - 26/8/2010 :

tepat kul 5 pagi. bangun untuk bersahur. nasik mmg aku dah standby awal. cuma panaskan lauk je. sebelum sahur tu, check badan dani. Ya Allah! panasnye badan dia. Terus aku kejut papa dani. check temp dia, 39.8! dan dan teringat pesan salah sorang frens dalam fb. "kepala kena monitor lebih, jangan sampai 40 darjah, nanti sawan tarik." Ya Allah Ya Tuhanku... air mata jangan cakapla..banjir dah rasenye. enady tenangkan aku dan suh bersiap untuk pegi emergency kat hospital Putrajaya.

tak bersahur tak ape terus je kami bergegas ke emergency, Hosp. Putrajaya. Demi anak, takpe mama berlapar nak...

nurse yang bertugas amik temp dani... syukur alhamdulillah..turun kepada 38.7... still panas lagi tu kan.. dani pun dah lembik je...sian betul dia..tak aktif langsung. senyum pun tak.. monyok je..
syukur sebab tak muntah, tak batuk, tak selsema...susu dia nak minum macam biasa..tapi cuma dah tak kerap...nurse kasik ubat demam yang masuk ikut vontot tu. sebab aku dah cakap yang semalamnye aku dah pegi KK amik ubat demam n antibiotik. dah kasik ubat pun demamnye stil tak kebah-kebah. tu yang nurse tu kasik ubat lagi power tu.. dan dia ajar aku camne nak masukkan ubat ikut vontot tu.. ubat tu mmg berkesan..sekejap je demam dani kebah dan bila sampai turn untuk jumpa doctor, dani dah tak demam..cuma panas sket2 la..aku tanya doctor tu, ade kemungkinan tak dani kena denggi. doctor cakap, tu tak boleh nak check lagi sebab baru 2 hari dani demam..alahaiii..itu yang paling aku risau..takut kena amik darah..sian kan baby kena cucuk amik darah..huhu..

dah selesai jumpa doctor tu, balik rumah n pemantauan temp dani diteruskan...tak seronokla bila tgk dia tak aktif..hurmm..takleh nak main-main ngan dia..

balik tu terus aku lumurkan kepala dia ngan air asam jawa. badan dia aku sapukan bedak sejuk. tahan la 3 jam je..lpas tu panas dia naik balik...kami dah bntu dah..ape lagi yang nak kena buat ni... takkan la nak pegi lagi hospital... mase ni temp dia tak tinggi sangat dah..37-38 je... tiap-tiap jam kami gilir-gilir tuam dia ngan air...tak tdo lena pun.. kejap-kejap bangun...nak tgk dani...

Jumaat - 27/8/2010

kul 5 pagi..bersahur macam biasa. temp dani dah kurang..mmg tak demam dah. kami decide untuk pegi kerja. aku hantar dani kat umah pengasuh dia. lom sempat aku naik opis, kat parking kete lagi, mak idah aka babysitter dani msg suh balik sebab dani asyik merengek je..

maka dengan itu, hari ni juga aku bercuti untuk mnjaga dani.. dan alhamdulillah temp dani tidak steruk semalam dan kelmarin. dah bertambah ok. below 37 darjah temp dia... syukur alhamdulillah...

sekarang ini aku berada di rumah makcik aku kat POrt klang. cuba ikhtiar cara lain. nak mintak air tawar...mudah mudahan bila dani balik kat umah aku nanti, takdelah dia panas mengelupur kan..la ni dani tgh syiok tdo dalam ekon..alahaii..nak berekon-ekon pulak..hihi..

oklah, mata dah ngantuk...

gud nite semua..:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
6 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…