Skip to main content

berbuka puasa day 6

hahaha..skip la eyh..berbuka puasa day 6... day 3,4 dan 5.. tak sempat aku nak snap.. kate puase, tiba waktu berbuka terus je aku ngap...eh baca doa la dulu kan..=p

semalam berbuka mmg simple gile aku rase..tapi tu pun dah cukup membuka selera..nyum nyum nyum..

lauk ikan kembung tempoyak, tempe celup tepung dan sambal belacan.. hah? terliur tak korang..hehe..

semalam kan exam, balik exam kul 12 tu layan astro n DVD.. dani aku anta kat umah BS nye..petang lpas masak baru aku amik dia..

dalam kul 4 baru aku stat masak.. sap sap soi je... terus siappp..

cara-cara nak masak gulai tempoyak ikan kembung :

bahan-bahan :

ikan kembung (ikut suka nak ikan ape, lagi sedap kalau ikan keli atau ikan patin, tapi aku tak makan sangat ikan patin)

tempoyak

serai

cili api

kunyit

garam

cara-cara nya :

tumbuk kan cili api (ikut suka kalau nak pedas lebih taruk la banyak sket), dan kunyit sehingga lumat. gaulkan tempoyak bersama ngan cili api tadi. masuk dalam periuk. tambah kan air. tumbuk serai dan campur dalam periuk tadi dan tenggek. agak-agak dah mendidih tu masukkan ikan, kalau nak rase masam lagi tarukla asam keping. aku tak taruk sebab tempoyak tu pun dah masam. cuma aku tambah garam n gula je... tunggu sampai ikan tu masak, pastu tutup api.. dah siapppp...

hehe..resepi ekspress..

cara nak buat tempe goreng tu plak..

potong tempe tu nipis-nipis. bancuhkan tepung ngan air. pastu tumbuk bawang putih 2-3 ulas dan masukkan dalam tepung tadi.. bila nak masak celup je tempe tu dalam tepung pastu gorenggg... siap dahhhh.. resepi ni sepupu aku ain yang ajar.

sekarang dani dah tak tdo time buka puasa. seb baik dia behave je. main sensorang..hehe..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
7 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…