Tuesday, July 13, 2010

SGM-MOF

tau tak SGM tu ape?
tak tau meh nak kasik tauu..hehe
SGM adalah Support Group Meeting bagi ibu2 yang breastfeeding. Hebat kan.. siap ade kumpulan sokongan lagi.

antara fungsi SGM ni adelah membantu para ibu2 yang sedang menyusui anaknye. bagus tau. kalau sape2 yang kurang bersemangat utk breastfeed anak dia, kumpulan ni lah yg akan datang mmbantu ibu itu.

di samping SGM ni ditubuhkan, ade gak satu lagi organisasi yang ditubuhkan khas utk pelatih2 yang akan mmberikan kaunseling pasal breastfeeding ni. Malaysian Breastfeed Peer Counselor. atau nama singkatannye MBPC. Pihak MBPC akan sentiasa mmbantu mommy di luar sana. MBPC juga turut melatih Peer Counselor (PC) atau bahasa mudah difahami - Pembimbing Rakan Sebaya. alah kalau kat sekolah dulu kan ade Kelab PRS. tapi dr segi lainla kan.. tapi PC ni khusus utk mommy2 yang breastfeed.

kalau ade PC yang baca blog aku ni, sila betulkan ye kalau ade salah..:)

alkisahnye, hari rabu lpas aku dijemput oleh opismate aku utk join SGM ni.. aku ni pun mula2 blur gak SGM ni ape.. pastu mulala rase nk g ke tak ni. tapi perasaan ingin tau tu, aku gagahkan jugakla pegi pada hari jumaat lpas. buat mase rehat tengahri tu. dari kul 12.45pm sampaila kul 2.45 pm..kat Taska Khazanah, MOF. kebetulan Taska mase tu tutup sebab ade budak yang demam chicken pox. tu pun tak cukup mase., sebab banyak betul info2 yang dapat share..


aku ingatkan ramai la. tapi sikit je. adela dalam 9 orang. walaupun sikit tapi seronok. macam2 version yang terkeluar bila bab bab breastfeed ni. kelakar, lucu, sedih, gembira. semua ada. sampai tak cukup masa...geramm..lain kali buat lagi k.. seronok dengar citer orang di samping berkongsi pengalaman sendiri.. :)


PC gak dari bahagian Optometris, Hospital Serdang.

PC from Susuibu.Com


antara mommy2 yang hadir...

taska khazanah, MOF. besar punyeeee..hikhik.. nanti dah setahun lebih, ingat nak anta dani kat sini. ari tu ade apply utk hantr dani kat sini, memandangkan dani masih kecik sangat mase tu, tgu jelah dia dah besar sket nanti..

ruang makan ala- ala kantin..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

No comments: