Skip to main content

SGM-MOF

tau tak SGM tu ape?
tak tau meh nak kasik tauu..hehe
SGM adalah Support Group Meeting bagi ibu2 yang breastfeeding. Hebat kan.. siap ade kumpulan sokongan lagi.

antara fungsi SGM ni adelah membantu para ibu2 yang sedang menyusui anaknye. bagus tau. kalau sape2 yang kurang bersemangat utk breastfeed anak dia, kumpulan ni lah yg akan datang mmbantu ibu itu.

di samping SGM ni ditubuhkan, ade gak satu lagi organisasi yang ditubuhkan khas utk pelatih2 yang akan mmberikan kaunseling pasal breastfeeding ni. Malaysian Breastfeed Peer Counselor. atau nama singkatannye MBPC. Pihak MBPC akan sentiasa mmbantu mommy di luar sana. MBPC juga turut melatih Peer Counselor (PC) atau bahasa mudah difahami - Pembimbing Rakan Sebaya. alah kalau kat sekolah dulu kan ade Kelab PRS. tapi dr segi lainla kan.. tapi PC ni khusus utk mommy2 yang breastfeed.

kalau ade PC yang baca blog aku ni, sila betulkan ye kalau ade salah..:)

alkisahnye, hari rabu lpas aku dijemput oleh opismate aku utk join SGM ni.. aku ni pun mula2 blur gak SGM ni ape.. pastu mulala rase nk g ke tak ni. tapi perasaan ingin tau tu, aku gagahkan jugakla pegi pada hari jumaat lpas. buat mase rehat tengahri tu. dari kul 12.45pm sampaila kul 2.45 pm..kat Taska Khazanah, MOF. kebetulan Taska mase tu tutup sebab ade budak yang demam chicken pox. tu pun tak cukup mase., sebab banyak betul info2 yang dapat share..


aku ingatkan ramai la. tapi sikit je. adela dalam 9 orang. walaupun sikit tapi seronok. macam2 version yang terkeluar bila bab bab breastfeed ni. kelakar, lucu, sedih, gembira. semua ada. sampai tak cukup masa...geramm..lain kali buat lagi k.. seronok dengar citer orang di samping berkongsi pengalaman sendiri.. :)


PC gak dari bahagian Optometris, Hospital Serdang.

PC from Susuibu.Com


antara mommy2 yang hadir...

taska khazanah, MOF. besar punyeeee..hikhik.. nanti dah setahun lebih, ingat nak anta dani kat sini. ari tu ade apply utk hantr dani kat sini, memandangkan dani masih kecik sangat mase tu, tgu jelah dia dah besar sket nanti..

ruang makan ala- ala kantin..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…