Skip to main content

ragam suami : dia kaki pancing


"ibu, kita dapat suami yang mmg gile mancing la ibu..huhu.."

aduhaiii...suamiku...

kasih sayang darinya untukku telah dibahagi-bahagikan dengan ikan2 ni..

uwaaa.. papa, mama dah kurang kasih sayang ni... =p

sekarang ni, asal ade mase terluang jer mesti dia nak g mancing...

dah tau dah taktik dia..

dia akan cakap elok2..sembang2 sampai tak hengat dah ade anak. haha.. ala. mase zaman bercinta dulu. pastu kan bila last nk habis ayat tu, dia akan cakap..

suami : ma, pa g mancing boleh tak?

aku : haaaaaa...tengokkkk... pandai ek.. ( sambil buat muncung sedepa )

suami : ala, papa pegi 2 jam je. baru rm10. papa balik keje kul 3 ptg... smpai umah kul 4, kul 6 papa balik la..

aku : tipu. ari tu cakap je nk balik kul 9 mlm, tapi kul bape papa balik? kul 10.30 kan..

suami : owhh tu sebab papa nak setting pancing tu..nk kemas2..

aku tak cakap ape..sentap dah.. pastu aku mulakan sesi drama air mata...hikhik... kali tu berjaya, tapi dalam banyak2 permintaan dia, sekali dua je drama aku berjaya tau tak.. tsktsktsk..

sekarang ni, aku tak berdaya nak kate ape dah. malas nk sentap menyentap, malas nak bertekak tekak. malas nak tarik muncung, malas nak gadoh2. aku hanya akan berdiam diri. bukan tak suka dia g mancing tapi kerap sangat la... nanti aku ngan dani kurang kasih sayang nanti. wakakakakkaka... alasan yg sama. sape ade alasan lain?

takdela, sebenarnya lebih kpd perasaan risaukan dia. ni mujurlah sekarang ni dia hanya mancing kat kolam. kolam ikan mmg berlambak kat area umah aku ni. nanti dah datang gile mancing dia ke sungai2, ke laut... mau aku tak risau weiii..uishhhhh... anak dahla kecik lagi..

aku takut jadik cam ibu aku dulu. ayah aku mmg kaki pancing. ceruk mane dia tak pegi. semua dia dah pegi. eceh..takdela semuaa.. tapi tempat2 femes utk kaki pancing mmg dah rase la mancing. pastu balik lewat2 plak tu... dulu manerla ade hp kan nak berhello hello ni kan.. kitorang adik beradik pun risau jugak. manerla tau jadik ape2.. bila ayah cakap ayah nk g mancing mulalah hati ibu dah tak keruan..hikhik... belum lagi sehari dah tanya bila nk balik..hehe...

ibu cerita, setiap kali ayah nk g mancing kan, ibu akan mintak RM10 sebagai upah kena tinggal. hahaha.. ibu ckp lagi, orang bila dah gile mancing ni mintak seratus hinggit pun bagi je..hahaha..

aku dah try mintak semalam... tau ensuami cakap ape?

"mama, papa g mancing kolam kat depan umah ni je tau. kalau mama nk carik papa, konpem2 dah jumpa kan..."

ibu, tips yang ibu kasik tu tak menjadikla...huhu..

sekian dari isteri kaki pancing. =p

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…