Thursday, July 22, 2010

nasi goreng berdesing

malam tadi mmg plan nak masak nasi goreng je. pastu goreng telur. bagi aku n ensuami, itu dah cukup memadai. Syukur ensuami tak cerewet sangat bab2 makan ni.

alkisahnye, ngape panggil nasi goreng berdesing?

hehe... mase hari ahad ari tu, aku mmg banyak la masa free...bila dani tdo je..pung pang pung pang aku akan buat kerja rumah, dah siap semua pun ade mase free lagik, jadiknye dapat satu idea... untuk masak secara express, tak yah nak kupas kupas bawang dah, aku pun kopekla bawang besar n bawang putih untuk diblend. senang la sket nak masak kan..bila nak masak, amik je dalam frezze n campak je dlm kuali..bawang je la...nak kopek bawang tu pun amik masa yang lama tau.

bila dah ade anak ni, setiap saat dia sedang tido amatlah berharga untuk setelkan ape ape yang patut..exspecially kerja rumah la kan..:) betul tak?

dan tadi, aku punyela excited ngan bawang besar n bawang putih yang dah diblend tu, aku amik banyak-banyak untuk buat tumis nak masak nasi goreng. Fes timeeee..huuu..

Masak masak n masak...dah siappp...akibat dah selalu masak nasi goreng, jadiknye, aku takdela nak rasa-rasa bagai tu kan. campak garam sket, gula sket, sekadar pencukup rasa dahhhh...

enady pun jenguk sambil cakap..

"waaaa..macam best je mama masak ari ni"
"tula, mama guna bawaang yang mama blend ari tu"
"mesti sedap.."

hehehe..aku senyum je..meleret leret sampai ke pipi bila kene puji ngan suami..;)

Tiba masa untuk makan...

Sekaliiiii...bila enady dah makan n telan..

"ma, nape berdesingggg ni....?"
"hah? berdesing? ape yang berdesing nye?
"ni..nasik goreng ni haa..banyak sangat bawang ni mama taruk"

erk!

"ye ke pa?"
"yela. mama lalu ke nak makan?"
"ntah, lalu je ni. alah, kalau tak nak makan, papa letakla tepi. Kita g beli kat kedai je"

aku macam sentap sket bila dia cakap tak berapa sedap. mmm...muncung dah kuar...hehe

last2 enady cakap ape tau..

"dah la ma.. ma pun tak lalu nak makan tu kan.."
aku makan secara paksa sebab sayang nasik tu nak dibuang macam tu je.

"dah ma...jangan paksa makan kalau tak lalu"

ok..aku pun tolak tepi n tereban dalam bakul sampah..tereban tu bahasa perak ye yob n yong..:)

last last, dua dua minum milo je. aku buat air milo n cicah biskut. tu pun dah kenyang. nak kuar g beli makan masing masaing malas nak keluar.

adoiilaa..excited punye pasal ngan bawang blender tu, habih nasi goreng aku. tak pasal pasal enady panggil nasi goreng berdesing..hehe

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

2 comments:

JIVEBUMZ said...

hikhik nasik goreng berdesing! nak rase..

atty's said...

owh ingat nasi goreng berdensing tu maksudnya pedaas sangat ..