Wednesday, June 9, 2010

normal


(8) Bayi kurang buang air Adalah normal bagi bayi yang diberikan susu ibu sepenuhnya tidak buang air selama beberapa hari. Ada juga yang langsung tidak berak antara 7-10 hari. Selagi bayi anda sihat, tiada masalah dalam pertambahan berat badan dan tiada masalah kencing tiada apa yang perlu dibimbangkan.

Dani dah banyak hari tak membuang air besar tau. adala dalam 8 hari...risau gile sebelum jumpa artikel ni kat sini.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

4 comments:

AyAnG 'n' AbAnG said...

bb sy pn mmg cenggitu....tp skali mmbuang...bau dia perrgghhh...hehehehhee...memula dulu cuak gak...ye la b4 tu bb poo poo 2x sehari...tetibe x poo poo seminggu....huhuhuhuhu

Puan Seri said...

yana, jgn risau.. marissa pun camtu gak dlu masa dlm hari lg.. ade 10 hari kot tak berak.. tp, doktor kata.. selagi dia kentut2 n kencing dgn baek, takde ape2.. + bb BF mmg akan jd camtu.. tp skali dia berak.. penuh + banjir pampers.. hehehe..

mrsDudE said...

hi there.. baby saya pun masa 2 months ++ dia start tak poopoo kerap.. ada once dia x poopoo for 12 days, kitorg bawak gi jmpe doc and doc bagi ubat.. bape kali ktorg jmpe doc n bagi ubat (walaupun hakikat nya xnak bg dia ubat and tahu facts that susu ibu tu mungkin diserap sepenuhnya oleh baby) huhu tapi bila masuk je 4 bulan, hari2 dia poopoo.. paling lama pun 3 hari tak poopoo.. antara tips2 yang saya dpt dulu.. 1) urut2 pusat baby dalam bentuk circle. 2) cuba ibu nya try makan buah pear. saya cuba, jalan la juga.
saya ada share story saya kat blog saya: http://nadnin.blogspot.com/2010/05/cerita-poopoo-nasri.html ;)

so kesimpulannya, dun worry, as long baby ceria, minum tido dia macam biasa, tak cranky, should be no problem :)

nanonano said...

owhh tu la..
memula risau gak bl baby dah 3mggu berturut2 poo2 smggu skali,
tp bila tgk feedback dr ibu2 yg lain,
rupenye ramai gak alami perkara yg sama..
smlm g cucuk 3bln pun ada refer kat doc,
ia perkara normal,
cume utk2 ibu2 yg bf ni kene byk mkn sayur la ;)