Skip to main content

ku bawak lari susu2 ku..:p

nila kak ana n hasben, abg hazrin, ngan jasmin n ammar..lagi sorang anak nye si adam ntah mane...

ni kesah nye 12 may ari tu. baru ari ni berkesempatan nk apdet. bukan busy ngan anak tapi line tenet yang merapu meraban kat area umah aku ni..connect je putus...asikla putus...sampai naik fedup aku..huhu..
dani yg tak bnyk bunyi lm car seat tu..dapt ekon tdo la dia...

12 may ari tu letrik takde satu hari..eh takla satu hari, notis tulis dari pukul 10 pagi sampai 5 ptg..seb baikla kasik notis..gud tnb...

sehari sebelum tu, aku dah pening dah..mane aku nk bawak lari stok susu2 aku yang dalam peti beku tu..aduhaiii...nilah risikonye bila nyusu secara EBM ni...


seb baikla ade kakak sedara yang cantik lagi baik hati lagi sopan lagi budiman..hahaha..bukan bodek ye kak ana...kihkih..kak ana dok area bangi je kat seksyen 9 tu. kak ana ni anak kakak sulung kpd ayah aku, tapi lain mak...kira kakak betul la jugakkan. sebab satu bapa. :)
aku n jasmin, ank bongsu kak ana

kak ana offer aku stay kat rumah dia...aku cakap banyak ni nk simpan susu beku ni..dia cakp takpe..peti ais kak ana besoooo punyeee..hahaha..

on 12 may tu, aku pun gerakla ke rumah beliau selepas aku hantar ibu mertuaku ke bus stand USJ..kat situ sape yang nak balik pahang exspecially dr area shah alam, subang jaya, puchong nak balik ke temerloh, jengka, jerantut, mentakab...situlah bas nye..nama bas tu metro bas..

kalau tak sebab takde letrik kat umah aku ni, ntah bile la aku nk jejakkan kaki ke umah kak ana ni...senang je direction g umah kak ana ni..dani pun tak banyak bunyi..hehe..dapat ekon tdo je keje dia..:p
bila pasang tv je, asyik2 barney...haha...teringat si auni, anak jiran sebelah umah aku tu..pun same jugakk..suka pasang barney...sampai mak ayah tak boleh tgk citer lain dah..huhu...umur pun sebaya rasenye..2 tahun...

sampai dalam kul 10 cam tu la...ade tragedi mase nk masuk umah kak ana ni..biarlah aku n kak ana je tau..huhu..tapi lepak umah kak ana mmg besttt...sejukk je...main ngan anak2 dia...a bit nakal sket yg adam tu, tapi biasala budak2 kan..dapat la jugak aku tgk kak ana jadik hulk..hahaha...

sampai petang aku kat sana...makan tengahri disediakan...best..sedap kari ikan tongkol kak ana.huhu..karipap....bubur kacang...mmm..nyum nyum..asyik makan je...hehe...dalam kul 6 tu aku gerak pulanggg...

terima kasih kak ana....nanti datang umah nana yang tak seberapa ni pulak ye...:)

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…