Skip to main content

before knduri


salam semuaaa...huyooo..buat pertama kalinya aku biarkan blog aku ni bersawang begitu lamanya..adoiila..bukan salahku..hehe..xnk ngau jugak tu..kihkih..sebenarnya kan aku ade tulis kat status tu yg aku kena balik pahang pulak lepas knduri naik buai dani tu...atee..kenala bawak dani jumpa family belah mertua pulak kan..2 bulan menanti utk tgk cucu dorang yg ke-enam ni..hehe...

banyak cite nk cite..tapi satu satu dulu ek...penat nk cite sekali harung..hehe..

stat from preparation for knduri tu..

sambal ayam..sedappp...

hari jumaat pagi mmg dah mula sibuk kat umah tu, kopek bawang, blender bawang, cili..macam2 la..tapi aku takde la buat bende2 yg ade kait ngan cili, nanti nk pegang baby kang hangat pijar plak baby kang...ibu ngan ayah pagi2 lagi dah kuar pegi pasar teluk intan untk beli barang2 basah like ikan n ayam, sayur2..dll..

aku just tolong mane yg mampu je sebab dani sket2 jaga nak susu...

dri ptg sampaila ke malam, dapur rumah tu sentiasa berasap hehe..utk menyediakan menu yg tlh diplan, ayam masak merah (mmg sedap..made by kak miza), ikan nyoknyok masak taucu (ni aku tgk ramai2 masak, tapi ikan tu aku ibu n kka miza yg goreng malam hari jumaat tu), gulai lemak pisang (ni mak uda yg buat, sedappp..feveret aku ni), sambal belacan ( kak miza gak yg buat), ulam2 (kacang botol, timun n petai) dan pncuci mulut-agar2 sumi (dibuat oleh kak zura..sedap jugakkk, sempat aku blaja buat agar2 tu)...


entry tkde penutup..hikhik.:)
♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…