Skip to main content

ingatkan pebende la..

dalam kul 12 tengahari tadi, tetiba semua kete yg lalu lalang depan teratak ayahanda dan bonda aku ni jadi slowww n berhenti. kebetulan kat umah mase tu ade mak ude(kakak ayah) n pami (anak mak ude) baru balik dari pekan selase.

semua keluar sebab nk tgk ape yg terjadi sebab tetiba ade bunyi siren polis. kot2la ade accident kan, jalan raya kat depan umah aku ni mmg selalu ade accident. 4 hari lepas, waktu malam, betul2 depan umah aku, ade orang accident ngan kerbau pendek tu. tau kerbau pendek? ala binatang hidung penyek tu..khinzir..hehe..habih muka org tu pecah2 n berdarah la..org tu baru balik mancing, ttiba je binatang tu melintas dan masa yg sama org ni pun lalu..

melalut lak,

balik citer asal,

semua kete yg lalu diarahkan berhenti..tak kira la kete ko kecik ke beso ke, motor ke lori ke..semua aku tgk dah tersadai kat bahu jalan. sape yg tak benti, dia akan tahan...mmg banyak polis..laju2 lak tu..
macam gambar yg kat atas ni, sian pemilik kete ni..kat sebelah umah aku ade kaw. perumahan.. rumah dia belah dalam so, tak tau ape yg jadik kat jalan raya tu, kuar2 je simpang terus kena tahan. tak tau la dia saman ke tak sebab nampak cam dia bukak sarung tangan n kuarkan buku saman kot..haha..naya kakak tu..


lama tunggu nk tau ape bende la yg polis beria suh semua knderaan benti tepi jalan.. rupa-rupanya ade org naik beskal ni..sempat jeling2 jap kat keta peronda, Jelajah 1 Malaysia..
korang klik sini kalau nk tgk view map jalan umah aku..sempat aku google2 tadi..oo baru stat Jelajah 1 malaysia ni sebab baru stage 1 perjalanan dari Kuala Selangor hingga Lumut. so, situ akan tempuh la sabak bernam (kampung atuk belah ibu), teluk intan, kg. gajah, lambor, bota, air tawar dan seterusnya sampai la ke lumut..eh, lama tak g Lumut..huhu..

group first, aku ingat habih dah..pastu kenderaan lain takleh jalan lagi..ni mesti ade lagi...sebab polis banyak giler naik moto tu..dah la laju tahap maksimum..

haa..kan..dah kate dah..mesti ade lagi..:) lagi banyak...

habih dah...

jom layan aksi dani ngan uncle pami nye n opah ude nye..


terpeleot anak aku tu mi..:)

peace!

mi, training ke tu? :p



♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…