Skip to main content

baby : dua pupu : dani n zarif

aku mmg menanti hari aku habis pantang utk melawat baby zarif ni. baby zarif ni anak kepada sepupu aku iaitu nor. beliau adalah anak kepada kakak ayah aku. dan beliauuuu..hehe..dah dah..cukup utk intro...=p

Nor ni kawen same tahun ngan aku..korang leh klik sini kalau nk reverse balik ingatan tu time wedding dia..hehe..dia kawen bulan 4 tahun lpas..

ok balik pada citer baby dia...

Putra Muhammad Zarif bin Muhammad Zainal bin Darus bin tatau..=p Dilahirkan pada 25 Mac 2010 jam 7.++ malam , tang minit tu aku tak ingat minit yg ke berape..

pada hari ke 47 ni baru aku berkesempatan nk g melawat baby zarif...atey..dah habih pantang barulah leh kuar sana sini kan...selagi tak hbis pantang, jgnla ko kuar umah, kang ade yg mengata kang. orang2 kampung i ni laser mulutnya..haha ibu aku dah kene tadi. =p

umah wancu piah aka kakak ayah aku ni kat Simpang Pulai, Ipoh...pas g knduri umah kawan ibu aku tengahari tadi terus gerak ke SP. bukan aku yg bawak kete, kebetulan ayah aku rajin dah nk g jalan2 sana sini maka ayah akulah yg drive...hehe..bolehla aku susukan dani kalau dia nangis nanti...

dah dah. jom layan baby dua orang ni...=p

zarif tembam sket dari dani...tu guna susu cap gantung jugak tu..hehe..

zarif putih sket dari dani..zarif putih kemerah merahan sebab opahnye aka wancu n ayahnye aka Enal mmg putih, so, sah sahla anak putih kan...aku ni..campuran kulit aku n enady yg tak berapa putih dan tak berape nk gelap..hehe..dani pun takdela putih melepak kan...putih sangat kang, kate ikut sape lak ni..haaa...isu di situ~~ heheh

takde niat nk compare2 kan dani n zarif ni..hari tu yg aku emo kat FB yang ade org ckap anak aku gelap sebab kes ni la..ade hamba Allah tu cakap secara ayat konon2nye bajet yg aku takkan terasa..." anak nana gelap sket dari anak nor" dan "anak nor cerah sket dari dani" ingt aku tak sentap ke? aku sentap weyy..tapi aku sabar je...:) senyum je...padahal bila masuk bilik tetiba aku nangis..haha..sape dia tu..biar aku je yg tau..pada sepupu yg rapat ngan aku yg dah tau tu, thanks atas kata2 semangat mu...:) sekarang aku da tak kesah dah sebab dani selalu pujuk aku. dia cakap, dani cayang mama..uhuk uhuk..tu tipula dani leh cakapkan, tapi aku bayangkan dani cakap macam tu, so, perasaan marah tu hilang..:) saikoloji beb..saikoloji..

baby zarif comel sangattt..dahla putih melepak..haiii, jambula anak ko nanti ni nor..;P

suka giler gambar ni...tgk dani..dia senyum kan..:)

masing2 nk tunjuk sape kuat..hehe..tgn zarif kat kepala dani, tgn dani kat pinggang zarif..agak2 sape menang? hikhik...
hahaha..tgk tu..nk tunjuk terer lagi...yg dani sampai dah tanggal2 suar dia..hehe

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…