Skip to main content

tips utk baby tidak berjaga di waktu tgh malam


thanks to cikin...

saba la jer la...ni parenting tips ya..next time klo preggy lg...if waktu dh mlm..usap perut..ckp dh mlm..time tdo..esk bgn pagi...usap perut once again...time to wake up..! so..bende ni dh diajar lg dlm perut...once dia dh kuar...insyallah tk der msalah...have to belai2 perut utk memberitahu keadaan masa dan ketika...wah! pandai jer aku...anak pon tk der...

tp, ni mmg menjd....sbb aku ajar adik ipar aku..so far takat ni tk der mslah..

ni tips yg dia kasik kat aku...tapi dia kasik bila aku dah bersalin..uwaaa...


thanks to Fiza juga..

ana- ada nurse kt spital tu cakap, klu malam anak terjaga jgn layan dia berborak..biarkan je dia...nnt lama2 dia tdo sendiri...huhu..klu tak nnt smpi besar laa cm tu..anak fiza mula2 dulu cm tu laa..tp bila dia terjaga malam fiza bg susu lepas tu biarkan dia..tp kita tdo2 ayam laa..hehe...

lg satu time siang klu dia tdo kan, kacau laa dia..suruh bangun minum susu ke main ngan dia ke..supaya malam takde lah dia berjaga..wekeke


dani dah pandai berjaga malam la..aduhaiii...ponat mak eh berjaga tgh2 malam...kalau berjaga dia dok diam takpe aku tak kesah..tapi..dia berjaga sambil merengek2 n kaki tangan semua habis berkayuh...tu tanda nak susu la tu...semalam pecah rekod ok..kul 2 pagi stat menyusu, pastu kejap2 benti..sampai la kul 5 pagi...bila la aku nk lena tu...akhirnya kul 5 pagi baru tdurku aman damai...tapi ko tau jelah...org tgh pantang manela elok bangun tgi hari kan...tapi pagi tadi mmg aku tak tahan sangat mata ni..kul 11 baru hegeh2 nk bangun dari tilam..eh..kul 10 dah sedar, tapi aku dok ngulit2 lagi atas tilam nun...bangun2 kena 10 dass dari mak aku..haiiyaa...


so, pada mommy yg tgh pregy ni, silalah amalkan petua di atas ek..berguna utk korang tu...utk aku pun berguna jugak tapi utk nextttt la...tettt..hehe...

ok..enjoy....

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…