Skip to main content

pengalaman bersalin


hai sahabat2 blogger ku...
alhamdulillah, hari ni hari ke-5 aku berpantang dan dani juga berumur 5 hari...

alhamdulillah, aku sihat, dani pun sihat...cuma tadi check jaundis kat klinik kg. gajah ni,
dani terkena jaundis sket...10.4 mg..patutnya normal 10 mg ke bawah..alahaiii..nangis aku mase tgk dani kena cucuk kat tumit tadi...tak tahn aku...hari rabu ni kena dtg lagi utk follow up jaundis dia...harap2 takde ape2 la...

ok...
ramai yg tanya pengalaman bersalin aku macam mane...

rasenya dah tau kan nape aku kena bersalin awal...sebab darah tinggi aku tinggi dan gula dalam darah aku pun tinggi...terus doc kat hospital putrajaya tu suh aku masuk wad malam selasa tu...
dan esoknya aku akan diinduce...

takut gile ok mase aku kemas2 barang nk masuk wad tu...tapi aku gagahkan jugak la...redah ajela kan, kalau tak nk tgu bila lagi...dah call semua2 yg berkenaan...ibu aku pun terus amik bas kul 8 mlm utk dtg Putrajaya...

akhirnya kul 8 malam aku masuk wad....berdebar2....yg tak bestnya, hospital putrajaya ni hasben takleh tgu...huhu..sorang2 la aku kat wad tu...

esoknya kul 7.30 pagi, aku diinduce....huhu..kena seluk ok kat tempat tu..tak suke part yg tu....
masuk ubat n nurse suruh bring je selama 1 jam utk kasik ubat tu jalan....mase tu jalan baru bukak 2cm...

lama tgu...tak sakit2 jugak...akhirnya aku diinduce utk kali kedua...pada pukul 1.30 ptg...mase tu baru aku terasa sakitnya...rase sakit perut yg memulas...tapi tak lama..sekejap sekejap...perut pun mengeras je...berterusan...

pukul 10 malam, doc nk cek jalan lagi..huhu seluk lagi dan doc kater baru bukak 3 cm...n doc decide utk pecahkan air ketuban tu...mase dah pecah air ketuban tula yg aku rase sakit sangat2....dan aku disorong ke labour room...

sepanjang nk ke labour room tu, Ya Allah..rase sakitnye, hanya tuhan jelah yg tahu...lagi maha hebat skitnya dari sakit senggugut dan food poisoning...

mm..nanti sambung..dani dah bangun..:)

♥ honey ♥
19 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…