Monday, March 15, 2010

pengalaman bersalin part 2

sepanjang nk ke labour room tu, Ya Allah..rase sakitnye, hanya tuhan jelah yg tahu...lagi maha hebat skitnya dari sakit senggugut dan food poisoning... mm..nanti sambung..dani dah bangun..:)

sambungann.....
v
v
v
v
graf contraction

ok..kul 10.30mlm aku dibawa ke labour room...sakit sangat masa ni..aku rasa bukan sakit yg 5 minit 5 minit yg selalu org kate tu tapi 3 saat 3 saat dah..kejap sakit kejap ok...seksanya...

mase nk g labour room tu ade insiden yg sangatla aku tak boleh lupa...boleh tak darah aku yg diambil doc mase hari pertama aku masuk wad tu hilang...uwwaaaaa...aku ni dahla payah betul nk amik darah...boleh tak darah tu ilang!!! aku dahla tgh menahan sakit....so, kena amik lagi sekali...aku rase macam nk sepak je semua yg ade kat situ tapi aku sabar je la...takkan nk buat macam tu kan...dahla nurse2 kat situ semua baik2...so, bila darah tu ilang aku rase macam..ok kot boleh dimaafkan..tapi tak boleh lupa la...hehe:)

pastu kan..aku dgr2 nurse2 n doc kat situ cakap, patutla darah aku tak boleh nk diuji sebab mmbeku dah...doc tu cakap, org yg ade kncing manis mmg darahnye pekat sikit...

huu...rase macam bersalah pulak aku...ok dah..tu pengalaman yg takkan dilupakan...

aku ditolak ke labour room bersama 2 org lagi...3 orgla semuanya...nurse yg tolak ke situ..husband dah disuruh siap2 tgu kat labour room...

masuk dalam labour room, enady dah tgu..lega rase bila suami ade di sisi...

aku ingat labour room ni besar dan ramai orang yg akan bersalin..rupanya satu bilik sorang...dia ade banyak bilik...mase dalam labour room nurse suh aku tukar baju..dari baju pink ke baju putih...dan baring atas katil dan tgula saat kelahiran...

jam betul2 ada kat depan aku..aku tgk jam dah kul 11.30 malam...dah mula sakit ya amat....aku rase macam aku menggelupr kat situ..org kater sakit diinduce lagi sakit dari sakit bersalin yg dtg sendiri..ntahla..tapi mmg sakit sangat..bukan nk takutkan korang tau..tapi tulah yg aku rase...
sampai nangis2 aku tahan sakit...banyak kali aku minta maaf kat enady kat sebelah mase tu...aku nnmpk dia menangis...sempat aku tanya, nape pa nangis? sedih tgk aku berjuang antara hidup dan mati mase sakit tu...

doc n nurse kuar masuk kuar masuk n check jalan bawah...baru 5 cm....tak lama pastu 7 cm...
mase 8 cm, aku mmg takleh tahan dah....aku cakap ngan doc, aku nk teran....sangat tak boleh tahan...nurse cakap, nanti dulu...tgu bukak 10 cm..siyes aku cakap ngan nurse sampai aku mnjerit..tak boleh tahan dahhhhh..hahaha..nk gelak pun ade bila diingat2 balik..malu weyyy....

dan bila bukaan dah 10 cm...nurse2 n doc2 buat preparation untuk deliver baby....dan sementara tu ade nurse sorang tu ajar aku meneran macam mane...dalam satu nafas buat kiraan 1 hingga 10...alhamdulillah mnjadi....yg buat aku semangat nk kuarkan baby ni cepat sebab nurse tu siap puji2 aku...pandai adik ni teran..bagus bagus..tak taula kan kalu dia nk kasik kita semangat ngan cara macam tu...

alhamdulillah , aku rase adelah 4-5 kali aku teran, kuar jugak baby...mase yg last tula aku termenjerit..hihi...sebab doc tu kater, ok dik last teran kita dapat baby ni k...teran kuat2...aku pun ape lagi...teranla sekuat hati...sekali tu jela aku jerit pun...sebab nurse cakap mase teran jgn bunyi..nanti tenaga cepat habis....betull..aku rase macm give up kejap bila aku teran tak kluar2....
relax jap..amik nafas dulu..n terannn..hikhik

akhirnyaaa.....alahmdulillah lahirlah muhammad dani emir bin ahmad zaidi pada jam 12.58 am 11 mac 2010 secara normal...tak dapat nk amik tarikh 10.3.10..cantek kan tarikh tu..takpela..dah lewat sejam pun..hehe...
lepas dah siap jahit

kisah jahit2 kat bawah tu pulak...aku lupa nk tanya banyak ke jahitnya...rase macam bnyak sebab doc tu gunting mase nk deliver tu...doc cakap anak sulung mmgla kene gunting sket...huhu..ngeri ok...tapi mase jahit tu tak rase sakit pun..kena bius kan...adela dalam 20 minit nurse tu jahit...aku tak tgk pun nurse tu jahit..aku tgk dani yg ade kat dalam tempat baby tu...rase tak sabar nk pegang dia..cepatla kau jahit wahai nurse...:p

: baru lpas mandi :

dah siap jahit..., enadu masuk balik dalam labour room utk azankan baby...terharu aku ok mase ni..air mata dah ngalir2..siyes, mase aku tulis ni pun bergenang air mata bila ingat balik saat2 itu...

lpas azan, nurse bagi baby utk aku susukan...hihi,,susah betul dia nk bukak mulut...tapi alhamdulillah sekarang, pantang aku sua, mesti laju je dia hisap...

doc suh aku rehat dulu sebelum naik ke wad...dalam kul 3.30 pagi..baru aku naik wad...

tulah pengalaman aku mase bersalin...mmg tak boleh lupa...


♥ honey ♥

20 comments:

CikPuanMiera said...

rase nyesal baca pon ade gak neh..
muahahaha scary dowh!!!!!!!!

aku siap baca sampai habes neh..
ampes ampes

mAr@ZiEy said...

OMG...even akk yg tgh taip this N3 pun nangis..sy yg tgh bace pun leh bergenang wei air mata..nak2 tang suami akk nangis tu..hehehe..tp serius..mmg terharu gler..then tang teranan terakhir akk tu..cam segala kudrat akk da lepaskan time teranan terakhir tu..

Aunty sy pernah gak citer time dia bersalin normal dlu..dia ckp..if baby besar..mmg sush sikit nak teran..tp kalau baby kecik..senang je teran..sy cukup takut klu sy tak kuat time teran tu je..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

Ya Allah..kuasa Tuhan....kagum gn ko beb..kagum gn wanita...

tharu ok bace cite ko ni..

QueenWizza said...

huhu nangis gk yg dok bc ni.. dpt rs..huhu.. anyway, awk da selamat pun ..bestnya..dah lega..kami yg menanti hari ni yg takut.huhu

aduka said...

seram je baca..
pe2pn tahniah skali lg..
jd la ibu yg baek..
;)

^misz zatie8384^ said...

wahh..same ngn tarikh anniversary kite la..;-)

sufiza said...

tahniah anna
sakit pon berbaloi
comel baby dia

Diarihatiku1976 said...

fuhhh.. akak baca n3 ko ni.. akak plak yg terkemut-kemut... bilalah akak plak dapat merasai semua ni...

Cik Z@i Pen@nG said...

comeynyaaaaaaa...

kak ami said...

apsal poklang dulu asyik senyum je time sakit kt LR tu... mushkilll nih..hampeh tul poklang... pas ni nak soh dia nangis gak..

DiDa BumBLeBee said...

bace experience ana ni rase terharu sgt..saya pulak yg mengalir air mata..huhuu....alhamdulillah u n ur baby sehat :)

Wawa_Nadwa said...

terharu baca..
seram pon adoo.
hee..
nway tahniah yer!!
=)

Ceera said...

5 kali teran je..
kira hebat la tu kan..

aku camne la nanti
takutnyeeeeeeeeeee..

mYpRecious said...

Tahniah kak yana.. saya pon nanges samelah bace entry nie.. mcm sy plak terase sakit dn happynye dapt baby tu..

Dani comel sangat... =)

✿ YaYa ✿ said...

tahniah kak sbb dah jd mama..

azwabenjamin(; said...

omg ,
best gila bca pasal ni ,
tabik la kat akak :)
hihihi
btw anak akak sama birthday dgn saya :)
TAHNIAH AKAK ! :)

Nurulhuda|Adlie said...

yana, congrats, last week lagi dah asik tgk kot kot ada update, haha last2 lupa.. hari baru tgk.. alhamdulillah semua selamat, baby comel! =)

JIVEBUMZ said...

hebatlah nana!!
syukur alhamdulillah akhirnya berjaya dengan 5 kali teran! yeahhh

Puan Jiha said...

terharu lah baca...nanges nanges

Cik Mary said...

sangat serammmmm...tp tahniah!!
anda wanita gagah..hehe