Skip to main content

check up 8 1/2 bulan = 34 minggu

hari ni juga aku ade check up perut...macam biasa la...
udah dua minggu dua minggu check upnye...
last 2 minggu lagi..then seminggu seminggu pulak bila usia kandungan dah 9 bulan..

ditemani oleh suami tercinta ecece..kena ke bagitau cinte cinte tu..hikhik...pang tuk diri sendiri...hehe..dia amik leave ari ni...sebab leave dia ade lebih yg tahun lpas punye so, kena habihkan b4 bulan 3...best best..ade org drive kete aku dok sebelah je..hehe..thanks sayang..

result alhamdulillah tak mengecewakan la..walaupun berat ku naik naik dan naik lagi...hadduii..terpaksa rela hati bila tgk jarum mesin penimbang tu menunjukkan naik sebanyak 1.4kg...

Hb pun ok..still normal walaupun turun sket dr 2 weeks ago..dr 11.6gm turun ke 11.4gm...janganlah ko turun lagi wahai hemoglobin...kalau bawah dr aras normal iaitu 11gm..risiko untuk bleeding mase deliver sangatla tinggi ok...so...jaga jaga...makan hati ayam, kerang...buah jambu batu...makanan yg kaya zat besi la...

ibu sihat..=p seperti yg tertera..hikhik...
aku sudah tidak gatal2 lagi pada tangan dan kaki alhamdulillah...cuma kalau berpeluh2 tu..habisla rashes naik kat bawah breast tu...tu yg kena selalu dok ekon...hahaha..motip : papa..sila pasang ekon kat umah kite...=p
aku ade jugak tanya kat nurse tu, pasal peluh2 ni...dia kate, itu mmg normal..tambah2 di usia kandungan nk dekat2 bersalin ni..berpeluh mmg seksa sket la...kena always tukar panties, tukar bra...gtu la..( seb baik kat opis aku ekon memanjang...lege..)

aku juga diberi suntikan Tetanus aka kancing gigi...info : kalau mengandung anak sulung, akan diberi dua kali suntikan ye...utk anak2 seterusnya..sekali cukup..hehe..

haha..tanganku yg dah sembap, kate nurse..hehe..tanda2 tu..=p

dan muka tuan tanah..hehe...yg semakin bam bam...huhu..gambo latest...

♥ honey ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…