Skip to main content

kenduri kawen sepupuku


pd hari ahad yg lalu iaitu 20 disember 2009
aku menghadirkan ke majlis perkahwinan sepupu ku sebelah ibu di Parit 8 Timur, Sg. Besar...
aku bersama enady dan adiku ijai diserta juga sebuah Unser ~ keluarga ucu
bergerak dari Port Klang pada pukul 10.00 pagi menuju ke destinasi...
dh lama tak balik kampung ikut jalan belakang...
Klang ~ Sabak Bernam
dulu mase aku dok KL selalu balik kampung ikut jalan sg.buloh, kuala selangor, tanjung karang tu..kampung ibu kat Sabak Bernam, kampung ayah kat Kg. Gajah, Perak..kan ke satu jalan tu..hehe

macam biasa, kami bertiga la kalau ke mana-mana...
ijai tak tinggal..hehe..selalu dah berdua, boring plak kalau ijai tak de..

sampai Sg.besar dalam kul 12.30 cam tu la...
langit gelap menunjukkan hujan akan turun bila2 masa je...

tgk tgk..ibu ayah kak yang n ika sudah sampai...
ape lagi...berpeluk2 la aku ngan ibu, kak yang n ika...
lame tak jumpa sejak raya ari tu..huhu..terubat rindu laraku..=p

nikmat bila pregy ni adalah, pegi mane2, mesti aku diutamakan..
macam kerusi...tgk gmbr atas tu, kan ke aku sorang je yg dpt duduk..hehe

nilah pengantinnye...Zuria...aku tk tau name pengantin lelaki...terukkan aku..hehe..
lagipun sepupu tak rapat sangat...mase kecik je rapat..
lagipun mase aku kawen ari tu dia dtg, kejam plak rase bila knduri dia aku tk dtg kan...
tema pengantin adalah kaler purple...same ngan aku ar tu..
dan aku pun berbaju purple...tk sgka lak menepati tema..hak!

disebabkan hujan yg turun denganselebat- lebat, makanye kami sekerabat yg dtg ni angkut meja taruk kat sebelah tangga yg nk naik ke rumah..
huhu... hujan yg lebat adakalanye mecacatkan suasana...
awal2 dtg mmg meriah sebab biasala kenduri kawen suku kaum banjar ni mesti bergotong royong..
bila hujan turun, keadaan jadi agak kelam kabut juge...
pengantin tidak dpt berarak...
jalan nak masuk ke rumah pengantin habis berlecah dan pengantin lelaki yg tiba terpaksa didukung...
aku terlepas moment ini di mana aku sedang makan ketika pengantin tiba..kamera ntah ke mana...
ibu dan ayah senyum2 je sebab mereka juge pernah melalui saat ini...
adat org banjar dulu2..., pengantin lelaki dan pengantin perempuan akan didukung untuk disandingkan...
mengeruhkan lagi suasana...bila lampu letrik pula terputus..
hadoiii...tak dpt nk bergambar kat pelamin...
pengantin pun tidak bersanding..terus menuju ke meja makan beradab...dan makan! =p

nak balik dah time ni...tgk perut mak buyung itu...hahaha
udah lonjong le tuan puan..hik!
sebelah aku adalh ibu...aku lagi besar dr ibu..hahaha..

lebih kurang kul 2.30 petang, kami sepakat semua utk ke rumah atuk yang terletak di Sabak Bernam..
tak jauh sangat dari Sg. Besar...
lepak2 umah atuk, lebih kurang kul 5.30 ptg kami semua bertolak pulang..
mase ni la ibu, kak yang n ika ikut aku balik ke Putrajaya...
ayah keseorangan memandu pulang ke Kampung Gajah..hihi..sian ayah...
ayah mmg susah nk tinggalkan rumah lame2...

entry takde penutup..ok tak ? hehe
♥ honey ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…