Skip to main content

teruja plak ngan topik menambat hati mak mertua kat blog VP

Anda Tanya Jemah Jawab : Menambat Hati Mertua (update)


JIVEBUMZ said...

salam VP,
saya pun nak sebok2 tanye soklan laaa.. apa petua nak tambat hati mertua? ngeh ngeh ngeh

memandangkan sy nak berumah tangga tak lama lagi.. adik badik belah tunang sumenye lelaki.. hohoho

mintak VP kongsikan pengalaman tu.. TQ muaaaahhhh




hahahha..citer pasal mak mentua ni...

haru saya kalau dikenang kenang...
first time g rumah mertua tahun 2005 kot...
mase tu lom tunang n kawen lagi...
means tgh bercintan cintun la kan...

mmg menguji keskillan..
mak mertua saya mmg jnis yg tak banyak cakap..
kalau saya diam dia pun diam..
kalau saya ajak borak pun cam..alahaiii...topik yg dibincangkan tu tak di eloboratekan..hihihi...
means stop takat tu je la...

mak selalu bangun awal...
kul 6 pagi dah bangun buat bekfes...
memula mmg adeiiii..sakitla sket nak bangun awal giler tu kan...

dah lama2 ok...

lagi satu, mak mertua saya nk uji saya...

utk makan tengahari of kosla kena masak kan...
saya ingatkan dia yg nak masak..maklumlah kali pertama datang...kot2la nak layan tetamu anak lelaki dia..hehehe..berangan ajela...

tapi ..nak tau ape yg mak metua saya buat...

dia letak semua bahan2 nak masak kari ayam n sayur...
periuk, kuali...
n dia suh masak...

hahaha...
saya mase tu dahla baru2 nak blaja masak...bukanlah baru blaja...
tapi baru nk expet la..

nasib la tau masak...
boleh la sket2 kan...
terkial2 la saya masak sensorang kat dapur tu...
oh ye, suami hanya ada 4 org adik badik..2 laki 2 pompuan..
yg pompuan semua dah kawen..jadiknye tglla anak laki yg tak kawen lagi...
adik badik pompaun konfemla tak tinggal sebumbung lagi ngan mak kan..mesti la ikut suami..

hehehe...

dan akhirnya saya lulus ujian itu...
nasibla sedap...adelah rase kari..
jgn nak masak kari yang jadiknye asam pedas lak...
kang haru jadiknye...

sekarang kalau balik umah mak mertua, still saya cam sopan sopan je...
cam kak jemah cakap la, tak cakap kuat2, jaga kelaku, kalau tgk tv tu, takde baring2...

lagi satu, dah macam tau2 je...
kalau bekfes, mesti mak dia yg masak...kan mak dia bangun awal...
saya nak dekat subuh gajah barulah bangun g solat...mandi mandi n makan..hehhe,,menantu ape ntah...
eh tapi saya kaver balik tau...

time lunch tu saya pulak take over...
sayala yg masak sepenuhnya...
barulah fair n square...

gitulah ceritanya...
sekian...

moral of the story...
bakal menantu MESTI pandai MASAK!!!
hehehehe..

♥ honey ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…