Skip to main content

Pompuan pregy amatlah sinonim dgn sifat MALAS

tajuk panjang lebar..lupakan..

balik pd citer asal,
apsal ek...? sape2 yang pernah atau sedang pregy ade tak mengalami sifat ini...
MALAS...
malas dalam semua hal...

aku..benda yang paling malas sekali aku buat adalah...
malas nak bangun pagi g keje..
adooii..bende tu nak tak nak aku kena buat jugak..
sebabnye..huhu..cuti ku sudah habis...
nasib baikla..aku takde alahan yg teruk..
kalau tak mau je aku cuti hari2...
terpakse...

sedikit cerita sentap yg berkaitan dgn sifat malas..

semalam...aku punyala malas nk masak bila balik keje..
walaupun dalam freeze ade ayam dan telur...
so, tengahari tu aku turun cafe dan beli santapan utk lunch dan juge aku tapau sekali lauk utk enady makan malam..
( waktu malam, aku tak berape nk makan sangat..just makan buah n roti2 je )

semalam balik keje pun agak lambatla sket...
kul 7.05 malam baru sampai umah...
sebab kalau aku masak, aku balikla awal sket...
ntah kenape semalam mood rajin dtg bila waktu opis dah berakhir...

sampai umah...terus masak nasik...
sementara tgu nasik masak, aku mandi2 n solat maghrib..(tu pon kene bagitau ke? hehe)
enady mmg dah selesai semuanya..dan asyikla mengadap lappy...

mase aku nk panaskan lauk yg aku beli tadi...
enady menjengah ke dapur..
ma masak ape? beliau tanya...
tak masak, ma panaskan lauk je..tadi ma beli kat cafe..

the dia cakap..:
ala, lauk tu je ke? ma goreng ayam ma...

dalam hati aku sikit memberontak..dan cakap..
aii..dah beli lauk pun, kena goreng ayam ke pa..
abih tu..buat pe ma beli lauk ni...

muka mmg dah muncung la kan..
sebab sepanjang aku knal n kawan n bertunang dan kahwen..
enady ni mmg tak memilih makanan...
makan saje ape yg ade...
kalau makan lauk goreng saje pun walupun tak berkuah, dia akan makan dgn seleranya..

tau dia jawab ape...
ala, tu bukan mama masakla...

boleh???

jadiknye...
moral of the story...no lauk2 beli kecuali mmg dah takde lauk basah kat umah...

last2 dia makan jugak, walaupun aku merajuk terus masuk bilik n layan tv...
hehehe..papa papa...thanks fresh orange tu..(hikhikhik, pandai dia pujuk aku, g kedai beli fresh orange..hehe)


♥ honey ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…