Skip to main content

selamat pengantin baru Hawa n Rizal

hai...
sori la korang..
busy betul saya ari ni...
banyak nye keje..alahaiii..
ni pon curik2 apdet jap...
entry kali ni sangat panjang ok...

weekend ari tu saya balik kampung...
kawan baik saya kawen...
hawa..
kiranya kawan dari saya form 4...
saya ni tak ramai kawan baik...
baik yg maksudnye baik sesangat la...
ala yg sanggup susah senang bersama2 tu..
maklumlah Form 2 je saya dah pindah sekolah kat kampung...
kawan2 pun tak ramai...
dorang kater saya ni orang Yap Ah Loi..( budak bandar ~ kebetulan mase Form 2 belajar sejarah Kuala lumpur kan..)
hahaahaha...saya ingat lagi sape yg ckp mcm tu..
adela..rahsia...

jadi, Form 4 lah baru saya kenal betul2 ngan bebudak sekolah tu...
Form 4 kene dok kat makmal..
sebab tak cukup kelas..
jadi, satu meja makmal tu ade 5 orang...
saya ingat lagi geng saya yg 5 org ni...
hawa, dayah, nughui n peto..
nughui je yg saya x dpt contact...
mane ntah menghilang dia..
dari kiri : peto, juju, saya, hawa n dayah...
huhu, banyak kenangan saya ngan hawa ni..
satu kampung lak tu...
pegi mane2 semua sama2...
berkepit je ke hulu ke hilir...
kadang2 saya nak g dating, saya cakaplah saya kuar ngan Hawa...
hahahha..jahat mase tu...
ibu saya sangat straight...jgn haraplah nak kuar sesaje...
sorang2 kawan sekolah kawen..
tak lama lpas ni, saya pulak...
alang2 g kenduri Hawa kan, saya kasiklah kad sekali pada kengkawan yg lain...
Hawa ade offer saya jadi pengapit dia..
tapi saya macam segan lah sebab nanti orang kampung semua tgk...
dahla saya ni badan bagai dipam pam..huhu..

oh ye, menyingkap kisah bagaimana Hawa n Rizal boleh kawen...
bermula begini...
yg saya tahu jelah kan...
pada pertengahan tahun 2004...
cuti semester 3 bulan...
saya hawa n peto keje part time kat Pasaraya Halida kat area kg saya nun...
saya n hawa amik shift malam memandangkan saya n hawa rumah dekat2..
peto amik shift pagi je...
Rizal juga keje tempat yg sama...
juga shift malam...

dah lame2 keje n knal2...
Rizal ni selalu suh saya kim salam ngan Hawa...
tapi Hawa tak layan je...
kawan2 je...kata hawa..no more...
sebab Hawa ni mmg jenis budak yg baik..
kira macam pompuan melayu terakhir la..
tapi kadang2 brutal gak...
dia budak pandai...otak geliga...
speaking English mmg terer..
mmg saya tahu Rizal ade propose Hawa nak kawan lbih dr tu...
tapi Hawa senyap lagi...
yelah mungkin pk jugakkan Rizal tu keje Pasaraya je...
sedangkan Hawa tgh belaja...
mmg memilih mase tu..
malu kot ade pakwe keje pasaraya je..=p
masuk je study part 5 n 6...
hawa sambung degree..saya stat keje...
sampaila sekarang...
saya n hawa dah jarang bertemu mcm dulu..
msing2 bawak haluan sendiri...
cuma time raya je, kitorang jumpa n sembang2...
dah nama sekampung kan..harusla jumpa...
bulan satu ari tu saya decide nak kawen bulan 6...
tup tup hawa juga nak kawen bulan yg sama...
itupun ibu saya yg bagitau...
saya terus call hawa..
tanya ko kawen ngan sape...
jeng jeng...ngan Rizal...
hahahahah...perasaan saya mase tu usah cakapla...
terkejut...sebab tak sangka akhirnya Rizal berjaya dapatkan Hawa...
jika dihitung...adelah 7 tahun dia cuba jugak propose hawa....
itulah yg dinamakan jodoh kan..
unexpected!


rizal..rizal...bertuah ko dapat si hawa ni...
ko jaga dia baik2 k...
selamat pengantin baru untuk hawa n rizal..
oiii..kenduri aku nanti jgn lupa datang plak...
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…