Skip to main content

bersahabat hendaklah...

DI DALAM BERSAHABAT.. .

> > Apabila bersahabat, diri sendiri & sahabat harus mempunyai tanggungjawab &
> > punya harapannya sendiri. Antaranya ialah :-

> >
1 . Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. P astikan kita &
> > sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum
> > ianya berlaku.

> > 2 . Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya
> >
bagus dan betul.
> > 3 . Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt
> > tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.

> >
4 . Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya.
> > 5 . Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau
> >
hubungan suami isteri sahabat.

> >
6 . Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai
> > positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.

> > 7 . Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut
> > sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat..

> > 8 . Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu
> >
rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya.
> >
Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa
> >
memikir kesannya kepada sahabat kita.
> > 9 . Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat
> > bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya
> > menyekat perhubungan dgn insan lain.

> > 10 . Jika salah seorg marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.Jgn
> > dibalas, berdiam & tunggu hingga dia reda & sejuk. P asti hubungan akan
> > kembali spt biasa.. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan
> > hati yg pasang surut.

> > 11 . Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia
> > mengomel, dengar & angguk. Itu lebih baik dpd membuat komen. Ia boleh
> > memburukkan keadaan.

> >
12 . Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri
> > dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikkan dan sebagainya. Bangga
> > diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dgn apa yang
> > dikurnia oleh Allah s.w..t

> > Rasulullah s.a.w. bersabda:
> >
"Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan
> >
oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan
> >
hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.aw. bersabda, "Selalulah
> >
ingat mati dan membaca Al Quran."

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…