Skip to main content

Short Vacation To Cameron Highlands

Plan nak g Cameron ni lama jugak... sebelum raya puasa ari tu dah plan.. konon gateway satu family macam time g Penang 2 tahun lepas...

Tapi yelah, kejap jadik kejap xjadik kejap jadik kejap xjadik... last-last masa balik kampung cousin aku, Ella kawen ari tu, Ijai tiba-tiba plan jom g Cameron! Aku dah la sehelai sepinggang... anak2 punsama.. Enady pun sama.. Miscomunicate ngan Anep la ni dia kata balik hari. Rupanya dia cuti sampai Ahad. Maka baliklah Ahad. Mujurla bawak gak la baju salin untuk pakai balik Putrajaya kononnya... kat ampung gunalah baju2 yang ada yang muat...

Pagi Ahad tu, Ijai la siap2 awal sebab family dia je nak pegi... Aku cam malas nak pegi.. dahla lom gaji kan... Tengah orang-orang gov semua sesak mengira hari gaji.. kahkahkah... Ijai Fyqa Icha dah siap dah.. tiba-tiba Ibu nak ikut. Eh.... aku pun nak ikutttt.. hahahaha... BUkan nak beli apa sangat.. nak berjalan je... Bersiap la kitorang semua kelam kabut sebab dah pukul 9 lebih. Ayah nak ikut sebenarnya tapi Ika plak ada hal ngan kawan-kawan dia kat rumah nak guna internet buat assignment. Maka xdapatla ayah pegi. Takpe ayah, lenkali kita pegi lagi tau... Dekat je kan ngan Kg. Gajah tu kalau ikut Simpang Pulai.. hehehe...

Kul 10.30 gerak dari Kg. Gajah. Dalam kul 12 lebih sampai dah Cameron Highlands. Aku tak pernah jalan ikut Simpang Pulai. Kiranya ni kali ketiga la aku pegi Cameron. Tiga-tiga pergi balik hari.. hahaha.. Satu hari nanti nak ajak gak tido satu malam kat sini. First pegi masa time belajar dulu. Skandal bawak mase tu.. kahkahkah.. skandal yerp! =p Ala mase tu ada nak buat projek foto, alang-alang jalan la sekali kan.. :) Second time masa preggy Dani...  And this is third time. Banyak dah berubahnya... 

Ijai lead. First dia bawak kitorang pegi BOH Tea Centre Plantation. Teruja aku tengok kawasan dia... Cantik sangatttt.. Plus cuaca masa tu sejuk even kul 1 tengahari... Dah terbayang-bayang ala-ala Ombak Rindu kan.. hihi...


Huwaaaa, kena panjatttt... Redha la makjemah. Mujurla pagi tu makan vitamin B Complex kan... Gagah perkasa aku daki bukit tu.. Tinggi gak...




Dah sampai atasss... Mengah jap.. haha... Budak2 mana kenal erti penat... Seronok la dorang...







Lapik perut jap makan kek roti n minum fresh tea... Nyumsss!






Apehal? Macam cover album retisss dah.. hahahaha


Incomplete. Ayah n Ika takde.. sob sobs sobs...


Kat longkang pun boleh yer... hahahaha.. belasahhh la ijai oi..


Dan yessss! Termakbul jugak hajat nak amik gambar kat dalam pokok2 teh ni.... Dulu2 tak merasa.... Apa lagi, sakan la bergambar... paling sengal anep ngan kakyang la... macam tak pernah jumpa pokok teh... kahkahkahkah...

















Ok habis dah citer kat ladang teh ni... Then, anep bawak kitorang bawak g makan scone... Scone tu ape?? Haaaa, aku pun tak pernah try... Anep bawak kitorang kat tempat yang dia pernah g dulu ngan kengkawan dia, kat Ye Olde Smoke House. Lokasinya, tepi jalan je... dari ladang teh tu nak ke Pekan Tanah Rata tu.. jumpa la nanti... Sunyi sket tempat dia but ekslusif... 


My only adik ipar so far with Icha... Kat taman dia cecantik laa.... bestnya...



Ibu, tuan tanah dan Fyqa kat depan pintu masuk Ye Olde Smoke House.









Ni gambar candid sebenarnya... tgh syok2 nak posing, sekali bola golf melantun... hahahaha... dari padang golf sebelah tu...




Ibu menghirup sepenuh hati haa.. :)


Nilah rupa scone... Makan ngan whipping cream n strawbery jem.



Tak pernah berenggang deme ni... :)


Scone.


Sila makan puas-puas Ibu... Ibu sempat beli jem strawberi tu... aku plak tak sempat nak pau anep.. hahaha...


Nyums!



Muka kenyang makan scone. Kenyang ke? Hahahah, padahal semua lapaq nasik tu... =p


Alorrrr, mata pejam plakkkk...




Sekali sekala.. :)




Dah puas bergambar bagai, kitorang teruskan lagi pegi kt Kea Farm tempat orang shopping beli sayur2, strawberi dan sebagainya.... gambar nan hado sebab semua dah macam keletihan...

Dalam kul 6 lebih macam tu, g makan nasik kat restoran2 tepi jalan kat Tanah Rata tu.... akhirnyaaa, dapat gak nasik... pun gambar nan hado... laparudinnn... hahaha...

Lepas makan gerak balik Putrajaya, Ijai balik Kg. Gajah hantar Ibu... Dia apedehal... cuti melambak... jeles ai... Aku kalau takde register kursus isnin tu mau aku ajak check in satu malam... letih oi... 

Tapi best la... walaupun satu hari je balik hari kan... quality time tu yang paling terpahat dalam ingatan. Ok Ijai, next vacation kita plsss! :)



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…