Monday, September 7, 2015

Short Vacation To Cameron Highlands

Plan nak g Cameron ni lama jugak... sebelum raya puasa ari tu dah plan.. konon gateway satu family macam time g Penang 2 tahun lepas...

Tapi yelah, kejap jadik kejap xjadik kejap jadik kejap xjadik... last-last masa balik kampung cousin aku, Ella kawen ari tu, Ijai tiba-tiba plan jom g Cameron! Aku dah la sehelai sepinggang... anak2 punsama.. Enady pun sama.. Miscomunicate ngan Anep la ni dia kata balik hari. Rupanya dia cuti sampai Ahad. Maka baliklah Ahad. Mujurla bawak gak la baju salin untuk pakai balik Putrajaya kononnya... kat ampung gunalah baju2 yang ada yang muat...

Pagi Ahad tu, Ijai la siap2 awal sebab family dia je nak pegi... Aku cam malas nak pegi.. dahla lom gaji kan... Tengah orang-orang gov semua sesak mengira hari gaji.. kahkahkah... Ijai Fyqa Icha dah siap dah.. tiba-tiba Ibu nak ikut. Eh.... aku pun nak ikutttt.. hahahaha... BUkan nak beli apa sangat.. nak berjalan je... Bersiap la kitorang semua kelam kabut sebab dah pukul 9 lebih. Ayah nak ikut sebenarnya tapi Ika plak ada hal ngan kawan-kawan dia kat rumah nak guna internet buat assignment. Maka xdapatla ayah pegi. Takpe ayah, lenkali kita pegi lagi tau... Dekat je kan ngan Kg. Gajah tu kalau ikut Simpang Pulai.. hehehe...

Kul 10.30 gerak dari Kg. Gajah. Dalam kul 12 lebih sampai dah Cameron Highlands. Aku tak pernah jalan ikut Simpang Pulai. Kiranya ni kali ketiga la aku pegi Cameron. Tiga-tiga pergi balik hari.. hahaha.. Satu hari nanti nak ajak gak tido satu malam kat sini. First pegi masa time belajar dulu. Skandal bawak mase tu.. kahkahkah.. skandal yerp! =p Ala mase tu ada nak buat projek foto, alang-alang jalan la sekali kan.. :) Second time masa preggy Dani...  And this is third time. Banyak dah berubahnya... 

Ijai lead. First dia bawak kitorang pegi BOH Tea Centre Plantation. Teruja aku tengok kawasan dia... Cantik sangatttt.. Plus cuaca masa tu sejuk even kul 1 tengahari... Dah terbayang-bayang ala-ala Ombak Rindu kan.. hihi...


Huwaaaa, kena panjatttt... Redha la makjemah. Mujurla pagi tu makan vitamin B Complex kan... Gagah perkasa aku daki bukit tu.. Tinggi gak...




Dah sampai atasss... Mengah jap.. haha... Budak2 mana kenal erti penat... Seronok la dorang...







Lapik perut jap makan kek roti n minum fresh tea... Nyumsss!






Apehal? Macam cover album retisss dah.. hahahaha


Incomplete. Ayah n Ika takde.. sob sobs sobs...


Kat longkang pun boleh yer... hahahaha.. belasahhh la ijai oi..


Dan yessss! Termakbul jugak hajat nak amik gambar kat dalam pokok2 teh ni.... Dulu2 tak merasa.... Apa lagi, sakan la bergambar... paling sengal anep ngan kakyang la... macam tak pernah jumpa pokok teh... kahkahkahkah...

















Ok habis dah citer kat ladang teh ni... Then, anep bawak kitorang bawak g makan scone... Scone tu ape?? Haaaa, aku pun tak pernah try... Anep bawak kitorang kat tempat yang dia pernah g dulu ngan kengkawan dia, kat Ye Olde Smoke House. Lokasinya, tepi jalan je... dari ladang teh tu nak ke Pekan Tanah Rata tu.. jumpa la nanti... Sunyi sket tempat dia but ekslusif... 


My only adik ipar so far with Icha... Kat taman dia cecantik laa.... bestnya...



Ibu, tuan tanah dan Fyqa kat depan pintu masuk Ye Olde Smoke House.









Ni gambar candid sebenarnya... tgh syok2 nak posing, sekali bola golf melantun... hahahaha... dari padang golf sebelah tu...




Ibu menghirup sepenuh hati haa.. :)


Nilah rupa scone... Makan ngan whipping cream n strawbery jem.



Tak pernah berenggang deme ni... :)


Scone.


Sila makan puas-puas Ibu... Ibu sempat beli jem strawberi tu... aku plak tak sempat nak pau anep.. hahaha...


Nyums!



Muka kenyang makan scone. Kenyang ke? Hahahah, padahal semua lapaq nasik tu... =p


Alorrrr, mata pejam plakkkk...




Sekali sekala.. :)




Dah puas bergambar bagai, kitorang teruskan lagi pegi kt Kea Farm tempat orang shopping beli sayur2, strawberi dan sebagainya.... gambar nan hado sebab semua dah macam keletihan...

Dalam kul 6 lebih macam tu, g makan nasik kat restoran2 tepi jalan kat Tanah Rata tu.... akhirnyaaa, dapat gak nasik... pun gambar nan hado... laparudinnn... hahaha...

Lepas makan gerak balik Putrajaya, Ijai balik Kg. Gajah hantar Ibu... Dia apedehal... cuti melambak... jeles ai... Aku kalau takde register kursus isnin tu mau aku ajak check in satu malam... letih oi... 

Tapi best la... walaupun satu hari je balik hari kan... quality time tu yang paling terpahat dalam ingatan. Ok Ijai, next vacation kita plsss! :)



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

1 comment:

yanie yusuf said...

Best kan.. rindu strawberry..
Salam Blogwalking : www.yanieyusuf.com