Skip to main content

Aktiviti Bila Balik Kampung

Awal bulan ari tu baru berkesempatan balik kampung mertua nun kat Jengka nun... Lama tak balik... habis tu asal plan bebetul nak balik je ade hal yang memang tak boleh nak elak. Bila tak plan, haaa, jom la balik anytime... kemas-kemas baju berdesup dah ada kat highway Karak dah.. kahkahkah.. imagine.



Wefie jap seround...ngan sape lagi khenn.. anak daro den ni haa la... Ni cermin depan tak tinted lagi ni, tu dia panas terus kena ke muka... eleh panas sikit je ni Ana.. panas neraka lagi panas Ana. ok muhasabah diri..:)


Balik kampung hari Jumaat malam. Sabtu petang tu Enady ajak g Temerloh nak pasang tinted... Round punya round dapatla kedai murah ni... RM130 tinted + Uv protector + tinted line hitam + tinted line silver. Murah kan? Survey harga kat Putrajaya n Bangi, memang pricey sket la.. sampai RM200 pun ade. oi cekik darah tau. M***** plak tu, camne nak maju cam ni... Harga tu reasonable la sikit... 

Mmm, takleh la banyak bunyi, kita bukan tau masalah orang kan, mesti dia ada reason ngape dia letak harga tu kan..

Maafkan saye yer tokey kedai kereta M***** tu.


Siap semua dalam kul 5 lebih la.. Ajak lepak jap kat tebing sungai Temerloh ni, melihat kesan-kesan banjir besar ari tu... Yang aku dapat gambarkan ialah dahsyat. Kalau tengok macam ni pun dah rasa takut kan tengok air banjir mengganas tu, apatah lagi bila tiba waktunya nanti... (hari Kiamat)... Mode : Insaf.



Bergambar la kenangan kat papan tanda Temerloh yang dah hilang separuh tu...


Taken by Dani... shaking la abang!


Air sungai kering masa ni.. nampak la pasir yang kat tengah2  sungai tu...



Aktiviti lain xde sangat.. lepak2 masak makan tidur hirup udara segar pagi-pagi... shopping kat Pasaraya Sakan sket.. hihi, murah murah... 

Dua kali mak masak nasi lemak.. nasi lemak mak memang superb la! thorrrbaikkk.... First mak masak tak cukup.. hahaha, Dani siap nak makan 3 kali.. Kali ketiga dia nak tambah, nasi memang tinggal sikit. Untuk Enady je... Pastu esoknya mak masak lagi lebih... Memang berlebih la taknak makan pulak.. haha.. Dani Dani...

OK daaa, jumpa lagi mak n abah.. hujung bulan 4 balik lagi adik ipo den nak tunang... :)


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…