Skip to main content

STROK HABA BOLEH BAWA MAUT

Umum dah tau kan? Bermula minggu ini sehingga penghujung Mac 2015, Malaysia akan mengalami musim panas berpanjangan. Macam tahun lepas, krisis air berlaku kan, hampir semua empangan kat Malaysia mengalami menyusutan air yang banyak...

So, belajar dari pengalaman-pengalaman yang lepas, pihak kerajaan dah mengambil langkah2 berjaga2. Awal-awal dah diwar-warkan kat media massa pasal musim panas ni.. punca, akibat, bagaimana mana nak atasi...


Take noted ye korang, terutama yang ada anak2 kecil, yang bersekolah... kerap sangat dengar anak2 tak sihat ni... minum air banyak2 supaya badan dorang tak dihidrasi...

Even kat school Zara pun Ticer dah pesan suh bawa air masak dari rumah untuk anak2 minum kat school among their period lesson tu kan... Ticer akan letak kat satu sudut botol air masing2, so, nanti adela masa2 dia take 5 jap minum air..

Kat school Dani, mula2 dulu bawak gak botol air... tapi tak minum pun.. sebab kat school memang dah disediakan tong besar untuk air masak. So, kalau budak2 nak minum, just amik cawan n minum je... dia tengok kawan2 minum air tu, dia pun xnk dah bawak air. bawak bekal dia mintak hari2... roti milo la, nasi goreng la, dan lain-lain...

Korang yang orang dewasa pun kena minum banyak air ok... nak kekal dihidrasi tu senang je kan...

Nak mudah lagi?

Hehe...



Minumla Performance Drink... :)

Rasa dia?

Rasa macam 100 plus perisa oren tapi takde gas... dap dap dap.. :)

Nak order meh wasap kite meh... 0182244135




♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…