Monday, February 16, 2015

Jimat Masa Tenaga dan Wang... Sape Yang Taknak kan.. :)

Alkisahnya mak ni bukanlah orang yang rajin sangat pun, tapi dari zaman mak ni anak dara ibu mak dah ajar, dapur tu lepas masak sila lah bersihkan sampai berkilat yer... 

Dulu-dulu selalu lupa, pastu semut datang berjejet-jejet kat dapur tu...

Apa lagi, bising la ibu mak... potpetpotpet... sakit telinga ni tau tak.. hahaha... dulu2 la, sekarang rindu plak ibu membebel... lumrah manusia kan, dah takde dah jauhhh baru la terindu2...:)

Sebelum jumpa ngan Basic H Shaklee ni, aduyaiii, boleh kate malassssnya nak masakk.. sebab malas nak lap2 berlengas kat dapur tu kan... kalau nak masak pun, masak yang senang je tak terpercik2 minyak n kuah... selalu masak sup la win! =p

Campak2, tumis, pastu buh air, haaa, dah siappp. takde bersepah pun dapur tu ngan minyak...

Tapi, sejak anak2 dah besar n pandai dah request nak makan itu ini, mak automatik jadik rajin tau. Rajin masak. Pastu jumpa pulak dengan Basic H ni rupanya boleh jugak buat cuci dapur,, fuhhh bertambah2 la mak jadik super rajin... hahaha...



Dulu Zara suka makan lauk sambal.. Sambal ni pun xpedas mana pun uolls, kan masa beli tu kita boleh pilih nak cili kering yang tak pedas kan... Lama-lama Dani pun dah suka.. kalau terpedas sikit je, minum jela air kan.. hehe... 

Bila masak lauk sambal, aku suka blander cili kering tu banyak-banyak pastu aku masak siap2... lamaaa, kadang sampai sejam lebih baru siap masak.. barula cili tu masak n sedap plus makan pun xsakit perut... Ni exopismate aku ajar, si nani... Dia la bagi tips, sambal nak sedap kena masak lama pastu api kecikk... try la korang.. hehe...


Adat la masak sambal kan, terpercik2 keliling kan... dulu-dulu masa tolong ibu meniaga nasi lemak dululaaa dah lama masa kecik2, kena double basuh keliling tu sebab berminyak... air sabun sekali air bilas sekali... jenuh nak sental.. hahaha...

Tapiiiii...



Bila guna Basic H tu, setitik dua titik je, pastu kacau, pastu lap je...

Huishhh, jimat masa pastu senang je...sekali lap dah bersih.. xde lekat2... Memang senang banyak lah...

G tengok kat video bawah ni... 

video


Senang kan...

Dahla banyak pastu tahan lama... honestly, aku punya Basic H dah 2 tahun kot.. Tak habis2 lagi. Padahal dah byk guna cuci toilet, cuci dapur, mop lantai, siap bagi sket kat Ibu, cuci itu ini, Dani demam mandikan dia dengan tu, Zara HFMD dulu pun mandikan dia dengan tu...

Banyakkan kegunaan dia... jangan risau, Basic H ni kandungannya adalah minyak jagung dan minyak kelapa sahaja...



Jom order meh... Whatsapp jom, kita sembang2 pasal Basic H.. :)

0182244135 

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

No comments: