Skip to main content

Jimat Masa Tenaga dan Wang... Sape Yang Taknak kan.. :)

Alkisahnya mak ni bukanlah orang yang rajin sangat pun, tapi dari zaman mak ni anak dara ibu mak dah ajar, dapur tu lepas masak sila lah bersihkan sampai berkilat yer... 

Dulu-dulu selalu lupa, pastu semut datang berjejet-jejet kat dapur tu...

Apa lagi, bising la ibu mak... potpetpotpet... sakit telinga ni tau tak.. hahaha... dulu2 la, sekarang rindu plak ibu membebel... lumrah manusia kan, dah takde dah jauhhh baru la terindu2...:)

Sebelum jumpa ngan Basic H Shaklee ni, aduyaiii, boleh kate malassssnya nak masakk.. sebab malas nak lap2 berlengas kat dapur tu kan... kalau nak masak pun, masak yang senang je tak terpercik2 minyak n kuah... selalu masak sup la win! =p

Campak2, tumis, pastu buh air, haaa, dah siappp. takde bersepah pun dapur tu ngan minyak...

Tapi, sejak anak2 dah besar n pandai dah request nak makan itu ini, mak automatik jadik rajin tau. Rajin masak. Pastu jumpa pulak dengan Basic H ni rupanya boleh jugak buat cuci dapur,, fuhhh bertambah2 la mak jadik super rajin... hahaha...



Dulu Zara suka makan lauk sambal.. Sambal ni pun xpedas mana pun uolls, kan masa beli tu kita boleh pilih nak cili kering yang tak pedas kan... Lama-lama Dani pun dah suka.. kalau terpedas sikit je, minum jela air kan.. hehe... 

Bila masak lauk sambal, aku suka blander cili kering tu banyak-banyak pastu aku masak siap2... lamaaa, kadang sampai sejam lebih baru siap masak.. barula cili tu masak n sedap plus makan pun xsakit perut... Ni exopismate aku ajar, si nani... Dia la bagi tips, sambal nak sedap kena masak lama pastu api kecikk... try la korang.. hehe...


Adat la masak sambal kan, terpercik2 keliling kan... dulu-dulu masa tolong ibu meniaga nasi lemak dululaaa dah lama masa kecik2, kena double basuh keliling tu sebab berminyak... air sabun sekali air bilas sekali... jenuh nak sental.. hahaha...

Tapiiiii...



Bila guna Basic H tu, setitik dua titik je, pastu kacau, pastu lap je...

Huishhh, jimat masa pastu senang je...sekali lap dah bersih.. xde lekat2... Memang senang banyak lah...

G tengok kat video bawah ni... 

video


Senang kan...

Dahla banyak pastu tahan lama... honestly, aku punya Basic H dah 2 tahun kot.. Tak habis2 lagi. Padahal dah byk guna cuci toilet, cuci dapur, mop lantai, siap bagi sket kat Ibu, cuci itu ini, Dani demam mandikan dia dengan tu, Zara HFMD dulu pun mandikan dia dengan tu...

Banyakkan kegunaan dia... jangan risau, Basic H ni kandungannya adalah minyak jagung dan minyak kelapa sahaja...



Jom order meh... Whatsapp jom, kita sembang2 pasal Basic H.. :)

0182244135 

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…