Monday, February 2, 2015

Banjir Besar di Kampung Gajah

Cerita ni dah sebulan berlalu...

Entry terperap lagi

Apa2 jelah kan :)

Citer pasal banjir ni, lidah aku terkelu untuk berkata-kata... Taktau nak cakap macam mane sebab tak jadi kat batang hidung sendiri. Maka, berdiam sahaja sambil titipkan doa supaya bumi telanlah air yang banyak ini dan matahari nampakkanla sinarmu...

Dulu2 masa kecik, pernah gakla merasa banjir kat umah Opah dulu kat baruh sebelum pindah kat luar tepi jalan. Tapi mase tu, budak2 kan, seronok main air jela... Air pun kat atas jalan je, tak naik ke rumah.

Dan sejak family aku berpindah dari KL ke Kg. Gajah pada tahun 1998 sehingga banjir besar ari tu, 16 tahun, tak pernah aku melalui banjir besar ni. Kalau ada pun masa tahun 1999 ke 1998 ke..  ada banjir besar gak jadi tapi sebesar kali ini. Masa tu banjir setakat tenggelamkan jalan nak ke Teluk Intan je la.. kena ikut Batu 5 sana untuk ke Teluk Intan. takla sampai tenggelamkan sekolah men depan petronas tu. Setakat tenggelamkan padang bola je ke belakang nun...

Tapi kali ni.... Fuhhh... Memang takut sangat sebab keadaan tak terjangka... 

Tambah-tambah pulak anak-anak kat kampung. Aki n Nenek nya jaga sekejap. Lagi tak keruan la aku ngan Enady. Petrol pam dah tutup, kedai2 pasar dah tutup. Letrik xde. Huwaa, buatkan hati meronta2 nak sampai cepat ke kg.

tapi jalan pulak dah takleh lalu. ada 4 jalan nak ke Kampung Gajah, 1 jalan je yang boleh lalu, tapi tu pun redah je.

Kitorang balik ikut Ayer Kuning sana. Perjalanan 3 jam biasanya, jadik 4 jam lebih...

Sampai ke Pekan Kampung Gajah.... gulpp! Telan ailiooo... Teruknya banjir kali ni... Pekan pun habis naik air...



Ni umah makcik aku kat betul2 tengah2 Pekan kecik tu... Pun naik air. Alhamdulillah, tak cecah pun airnya sampai dalam rumah.. kiranya seinci lagi la.. dah macam pulau, keliling umah wancik bergenang air. Kete motor memang takleh masuk dah. Wancik n family decide tak dok kat Pusat pemindahan sebab rumah still boleh duduk lagi kan, lagipun umah dorang dekat ngan kawasan orang ramai, jalan kaki je dh sampai jalan besar..


Kat Petronas. Air sangat lajuuu... takutt aku... 


Ni kat umah makcik aku yang lagi sorang, Mak Uda. Dah masuk air dalam rumah. Kat laman air dan sampai lutut..


Amik kesempatan la main air banjir...


kat sekitar Kampung aku. Kampung Raja & Kampung Pulau Juar... Habis semua umah dah masuk air...



Dewan orang ramai Kampung Raja pun habiss...


Surau Kg. Raja pun tenggelam...Dulu umah Opah yang kat baruh tu ikut jalan ni la... Tak pernah air sampai sini dalamnya...


Air membuak-buak kat parit2...


Ni jalan yang terputus tu. Betul2 kat depan Masjid Pulau Juar. Masa kitorang sampai memang kete semua xleh lalu dah.. yang boleh lalu 4wheel je ngan lori... Lori pun ada yang sangkut...


NI muka-muka yang jakun nak tengok banjir... Kazen kitorang ada sebijik 4 wheel ni, apa lagi, Omar, jom ronda tengok banjir...

Layann...




Kete Mercedes tu sangkutt.. belagak sangat nak lalu jugak kan,,, haaa, upah tolak RM50! 



Alamak, gambar dah tunggang langgang, accident lori ni kat Slim River... hujan kan, jalan licin...


Masa ni kitorang baru sampai Kampung Gajah, Klinik Kesihatan pun habis tenggelam gak...


Klinik pergigian pun...



Kat depan petronas tu bahaya nak lalu, tapi redah ajelah... Seram gak sebab air lajuuu...akibatnya hon kete aku rosak sampai sekarang ni.. huuuu...



Ni kat Shell... pun habis tenggelam...



Tengok air dia tu, membuak2... Risau hanyut je kete waja ni...



Ok lepas dah satu azab... ada 1 lagi kena redah jugak...


Ni kat Kampung Teluk. Air laju gak... tu kete putih tu kete Ijai, selamba badak je dia lalu..


Deras kan air dia... tanah pun habis dah rebah...


 sampai dahhh... Air xnaik sampai ke laman umah aku, tapi umah sebelah tu dah digenangi air la... Harap2 x naik lagi la air banjir ni...


Dorang ni amik peluang main air banjir kat rumah mak Uda.... bagi can. Sekali je lah lepas tu dah...









Rezeki banjir. Ada keluar kat dalam facebook BN ari tu... Actually seberang jalan tu ada kolam ikan. So, bila banjir, ikan2 tu berenang la melarikan diri... =p Memang banyak dapat, ikan patin besor2...Lebih dah 80 ekor rasanya...



Tu ikan patin tu...


Waktu petang kat Masjid Pulau Juar... Tak banyak kete lalu dah...

Esoknya ada kenduri kat Lot Banglo. Orang kampung kitorang, buat kenduri kat rumah anak dia sebab umah banjir...

Selamat Pengantin Baru In dan sape tak ingat lak nama pengantin pompuan tu...



Singgah jap kat umah kazen aku kat Lot Banglo tu jugak, Abang Murad..



Antara bantuan yang sampai... lepas kitorang balik tu, Ibu cakap ada banyak lagi bantuan sampai... Terima kasih rakyat Malaysia...



Petang lepas kitorang g kenduri kawen tu kan, air dah naik sampai kat Lot Banglo... semua diarahkan pindah. Termasuklah kazen aku tu, Abang Murad n family. Pusat pemindahan kat pejabat daerah tu pun terpaksa dipindahkan ke MRSM pasir Salak... sebab air dah naik dengan cepat.


Sekolah agama Nazrin Shah dah jadi macam laut. Masa aku sampai kampung, sekolah ni tak tenggelam lagi...



Jalan nak masuk ke Lot Banglo... Habis tenggelam semuanya...


Rumah Dato Ahmad Tajudin, ADUN Pasir Salak pun tenggelam gak...tu kaler putih tu...



Jalan yang aku lalu dar Ayer Kuning ari tu pun dah naik dalam masa 2 hari. Xde jalan dah nak ke Kampung Gajah, terputus. Yang boleh lalu hanyalah 4 wheel. NI pun kitorang cepat2 hantar kereta kat MRSM Pasir Salak sebab petang tu kitorang nak balik dah.  Takut takleh lalu...



Hari last sebelum kitorang meninggalkan kampung... Esok dan seterusnya, Ibu cakap, air memang di takuk tu je... x naik2 dan seminggu lpas tu air pun surut...


Alhamdulillah air tak masuk rumah... sampai kat laman orang sebelah tu je... Tapi kesian sangat kat rumah kawan2 yang banjir tu... lepas semingu air surut, lumpur setinggi betis ok nak kena bersihkan,..

Mujur ramai sukarelawan yang datang membantu... Tapi ade jugak yang panjang tangan.. HUrmm, niat awak tu dah baik dh dtg nk tolong, tapi mencuri plak yer... dunia dunia...


Semoga tiada lagi banjir besar, amin...

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥

No comments: