Skip to main content

Pulang Beraya...

hehehe, Cerita 1 Syawal dah publish dah, citer pulang beraya lambat sikit....

Nak cerita sebab kenangan nih tau. Actually bukan tak pernah balik kampung bertiga. Galak dah. Tapi kali ni berbeza sebab balik kampung bertiga untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri. Hehehe, skemanya!

2 tahun lepas, Enady xdapat cuti raya jugak tapi mase tu aku balik ngan adik2 aku. Lagipun sebab anak2 kecik lagi...

Ini tahun, anak2 dah besar. so redah je...So far anak2 xde buat perangai sangat. Dorang ni tau kot, kalau aku balik malam, tak sampai 10 minit perjalanan dah tido. Ni ari tu, sepanjang-panjang highway tu taklah pulak deme tido... Dah masuk Bidor baru tido... Maybe sebab balik siang kot...

Masa kat Bukit Beruntung, Dani nak kencing.. Hehe, bagi lampu kecemasan tepi highway, sebab rnr jauh lagi..., mintak izin nak kencing kat rumput2 tu, pastu setel... Tempat kita tak tau dari mata kasarnye kan, mintak lah izin... :)

3 jam perjalanan dah sampai... Dalam kul 10.15 pagi aku sampai.. Alhamdulillah, selamat sampaiii.. Jalan clear. Tak jem langsung. Petang Jumaat tu yang dah start jem kan...:)






Musim buah manggis. Tapi dah hujung2. So, dapat la rasa sikit...


Dalam whatsapp family, dah awal2 dah Ibu bgitau suh bersihkan taik cicak kat sliding door. Adik2 aku balik lambat, maka akulah yang paling rajin nak bersihkan... Bersih ngan Basic H, lagilah aku jadi rajinnn..:) Senang dan cepat wa cakap lu... Satu rumah satu Basic H. Wajib ok! Jom order ngan i. Berbaloi2... Tu dah nak masuk 2 tahun guna tu.. tak habis2 lagi...:)



♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…