Skip to main content

Pengalaman Pertama Handle Kursus


Ape2 hal, bagi laluan kat gambar tuan tanah dulu okeh..:)


First task di INSPEN ni... Kena handle kursus CPD short form for Continues Program Development yang bertajuk Introduction to Intellectual Property in Malaysia... 

Pendek citer, kursus ni untuk developer developer yang nak renew lesen dorang la.. dorang kena hadir kursus ni untuk cukupka credit hour...

So, mmg dah expected participants pun from pangkat tinggi2 lah kan... dr gov servant pon ada. Tapi orang valuer la.. aku baru first time kerja ngan gred valuer ni. Sebelum ni ngan Ptd. 

Preparation mmg dah awal-awal buat. Sebab risau ada kejadian tak diingini berlaku.. Haha, cuak ok nak handle kursus orang2 besar ni... Yang jenis ok takpe, yang jenis banyak cekadak ni? Sorry to say, mostly lagi tinggi pangkat lagi macam pftsxwtsbnvwdnmajb! MOSTLY! tapi aku kerja 7 tahun ngan MOF, so far ok... Bos ok, kite orang bawahan ni pon ok lah kan...

Ok berbalik kpd cerita kursus aku semalam, thanks to Ummy sebab dia la banyak tolong aku.. Dari A to Z... Thanks sangat2.. Appreciate that so much! Dari pendaftaran, setel pendaftaran, key in kad peserta plak kat sistem, dah key in, kira duit pulak. Beribu2 aku pegang pagi tu. Alhamdulillah, dah kira2, telly semuanya... Pass to kewangan, Dah setel bab duit, pegi touch kad peserta untuk session 2. Ok baru boleh rehat...

Kul 2.15 touch lagi untuk last session. Pukul 3 sepatutnya dah boleh print sijil. But, ada problem teknikal from the system. System tak boleh nak generate nama participants untuk cetakan sijil...Huhu, kelas habis pukul 4.15 ptg. Hehehe, tak payahla cerita aku ke hulu ke hilir mencari solution untuk sijil diprint on that gak... Aircond dah tak rasa. tu belum lagi kena marah dengan Manager ni. Sebab orang lain punya salah, aku yang kena hadap semua tu...

But aku senyum je... Taktau kenapa aku boleh tahan airmata dari ianya keluar... Bravo Ana! Hahaha, kalau tak sebelum ni, kena hambur sikit je sure banjir aku.. hahaha... 

Maybe.. "Pengalaman Itu Mendewasakan" :) Sape setuju? Angkat tangan..:)

Ok habis satu episod kursus. Kena uruskan claim lecturer n pos sijil2 kepada yang tak sempat bagi semalam... 

Next kursus bulan 6. Ada dua kursus. Satu Eksekutif Talk dan Kursus Penulisan Teknikal. So, berehat sebentar, pastu strunggle untuk next kursus... 

Nilah pengalaman handle kursus selama 7 tahun as a governmont servant. :)

Chill!


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…