Skip to main content

Cerita abang Dani



Abam abam..
Kelmarin buat mama naik hantu...tup tup semalam sepasang baju dia mama beli... mama marah sebab mama sayang tau abang, bukan sebab mama benci. gilo ke hape nk benci anak umur 3 tahun?

Teringat pasal semalam...

Dia main tab. Dia bukak apps 123. Elok jela dia ikut one two three four five six. Pastu sampai seven, dia kate,

"eh, tak baik!"

mula2 aku tak heran.. lama2 bila asyik sampai seven je dia kate tak baik la! aku jadi heran.

Aku tgk gambar seven tu xde ape pun..

Sampaila semalam...

Haha, mesti tersenyum bila aku teringat.

Dekat lif. Dani tunjuk button no. 7 tu. Pastu dia kata, "mama, sebok. tak baik kan mama"

Hahahahahahaha, baru lah aku dapat tangkap....

Dia tak clear omputih tu cakap seven dalam apps 123 tu.. Dia ingat omputih tu cakap sebok! Dani ni dah cerdik sket, aku marah zara, mesti dia cakap mama, tak baik. Haha, terkena balik kat mama yer abam. Memang selama ni aku ajar dia, sebut sebok!, tak baik, kalau org cakap bodoh ke ape, tak baik tau abang. Adik lepuk abang, dia cakap tak baiklah adik.

Abam abam..kadang pening kepala ngan abam dani ni... dah pandai menjawab.

Abang, amik botol susu adik..
Kejap la..
Abang, amik kan pampers adik..
Jap, abang nak main.
Amikkan remote.
Jap, abang nak tido.
Amikkan bantal.
Jap. Eh, abang tak larat. Berat.

Adoii..Nangeh mama...


Disebabkan dah cemerlang takyah pakai pampers dah bila nak buang air, aku belikan ni untuk dia try poo poo kat tempat yg sepatutnya. Sehingga ke hari ini, belum berjaya seketui pun poo poo dia masuk dlm mangkuk tandas.

Dia cakap..

Mama, tak de. Tp abam sakit perut.

Lalu kat lubang bilik airlah jawabnya...Takpe, slow slow...

Sekian..


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…