Skip to main content

Check up Dani & Zara

Alhamdulillah... pada masa aku menulis ni umur Dani dah 3 tahun 7 bulan 14 hari dan Zara 1 tahun 7 bulan 8 hari... Senang citer dua-dua dah 3 tahun 7 bulan, Zara setahun 7 bulan.. Ya Allah, sekejapnya rasa dorang ni membesar..

Kawan bermain, bergaduh, menangis, gelak ketawa, buat lawak, carik gadoh.. haha, semualah..:)  Mama positifkan diri, cakap ngan diri sendiri, "Its normal la anak2 macam2 tu, kalau dorang tak buat semua tu, un normal plak kan.. ada yang tak kena tu..":)

Alahai, positifnya...:)

Kadangkala aku kalah ngan dorang ni... xpelah, xyah cerita..nanti dah besar, Dani n Zara jangan lupa tanya mama k apa yang korang dah buat.. hehe..

Hari Khamis lepas bawak dua-dua ni pegi check up.. Zara cucuk setahun setengah. Last cucuk. Alhamdulillah, princess mama ni kejap je nangis nya.. Perkembangan lain, berat Dani dah 17 kg, berat Zara dah 10.3kg.

Yang paling kelakar masa nurse tu soal Dani alphabet kan, huruf A je dia sebut.. A. Nurse tanya ni gambar apa. Ayam. Dani jawab. Bila nurse tya B plak... terussss maluuuuu peluk kaki papa.. hahaha.. malulah sangat. ke tak tau? haha.. kat rumah bukan main lagi dok nyanyi2 lagu ABC, AlifBaTa, 123.. Ish ish abang ni..:)

Next check up Dani bulan 4 tahun depan. Zara bulan 9 ni untuk amik ubat cacing..

Sekian dari mama korang yang comell..:)







#gambar baru balik check up..:)

♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…