Skip to main content

Berjalan vs merangkak

Hehe.. cerita ni aku dah cerita kat Twitter.. Tapi nak jugak up kan kat sini..:)

Ibu sembang-sembang ngan aku pagi tadi..

Ibu : Long, semalam Ibu sembang2 la ngan CikMizah.. CikMizah cerita la, anak dia Shidayu tanya kat CikMizah, "mak, nape Kak Nana tu dalam pantang berjalan sana berjalan sini, mak".. Nak tau CikMizah jawab apa, "Ate Long, takkan nak merangkak kottt"

Lepas tu terus aku gelak giler terbahak-bahak.. haha.. over kami dua beranak gelak sakan..

Aku tanya balik Ibu..

"Bu, apsal dia tanya macam tu?"

"Ntahh, agaknya dulu-dulu dia tengok MakYang (mak sedara) dia bersalin asyik terbaring jee kot.."

"Haha. leh lak CikMizah tu terpikir nak jawab macam tu ye bu..hahahaha.."

Sambung gelak lah kitorang lepas tu..:) Habis cerita nya kat situ..

Tapi, bila diingat-ingat balik, asyik nak tergelak je.. dorang ada datang umah masa aku balik pantang hari tu. masa tu aku baru lepas mandikan Dani..Dani tu kalau tak berkejar time nak pakai baju memang tak sah la.. terpaksa la aku berlari secara sopan..Agaknya masa tulah dia perhati..:)

Masa pantang anak first dulu, memang takut-takut aku nak bergerak..jalan pun slow je.. tu pasal luka bawah tu baik cepat kot.. seminggu lebih dah baik.. pantang yang second ni, huishh, tak terkejor aku dibuatnya.. kelam kabut sikit mula2, dengan Dani nak kacau adik dia, nak itu nak ini.. adoii la.. sudahnya, dah nak masuk 3 minggu luka tak baik2 lagi. But dah nak nampak macam nak baik dah.. jalan pun still berhati2 lagi..Dulu, time macam ni, aku dah bersila dah..=p skrg tak berani lagi.. takuit wooo.. takut tertetasss..

dah, tu je nak cerita.. nak sambung gelak.. boleh?.. =p


♥ mama Muhammad Dani Emir & Nur Izzara Dania ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…